Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
De Beloning studie logo
Meedoen aan onderzoek

Beloning-Studie

Duur: Eenmalig bezoek aan het ziekenhuis van 4 tot 6 uur en het invullen van vragenlijsten vanuit huis, of een online deelname volledig vanuit huis van 1,5 tot 2 uur.
Startdatum: December 2020
Vergoeding: Bol.com bonnen ter waarde van maximaal €20 (online deelname) of maximaal €40 en reis- en parkeerkosten (bezoek ziekenhuis).

Als je een beloning krijgt worden bepaalde hersenstructuren actief. Wij doen onderzoek naar hoe dit proces verschilt tussen mensen met een bipolaire stoornis, een psychotische stoornis, hun familieleden en mensen zonder psychiatrisch diagnose.

Over dit onderzoek

Introductie

Introductiefilmpje van de Beloning-Studie

De Beloning-Studie bestaat uit twee studies; de fMRI studie en de Online studie. Deelnemers kunnen aan één van deze twee studies meedoen.

Klik op het afspeellogo om het filmpje te starten

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Voorheen konden wij alleen deelnemers uitnodigen die eerder hadden meegedaan aan de Bipolaire Genetica Studie of GROUP studie van het UMC Utrecht. Vanaf nu kunnen wij ook deelnemers ontvangen die niet eerder aan deze studies hebben meegedaan. Het gaat om deelnemers met een bipolaire stoornis of een psychotische stoornis, hun familieleden en mensen zonder psychiatrische voorgeschiedenis.

Wat zijn de voorwaarden?

Nieuwe deelnemers en deelnemers die eerder hebben deelgenomen aan de Bipolaire Genetica studie of GROUP studie, kunnen deelnemen aan de Beloning-Studie.

Hoe kunt u zich aanmelden?

U kunt zich aanmelden voor deelname door contact met ons op te nemen. U kunt ons een e-mail sturen, of telefonisch contact opnemen via 06 431 234 71.

Wat willen we bereiken?

Uit eerder onderzoek is bekend dat reacties op beloningen kunnen verschillen tussen mensen met bipolaire stoornis, mensen met psychotische stoornissen en mensen zonder deze kwetsbaarheden. Maar wat we nog niet goed weten is waarom die reacties verschillen, en welke eigenschappen daarbij een rol spelen. Deze vragen hopen wij te gaan beantwoorden. Als wij de verschillende beloningsreacties en de bijhorende hersenactiviteit beter begrijpen, zullen we meer kennis hebben over bipolaire stoornis en psychotische stoornissen, en kunnen we bijdragen aan vroegere en betere herkenning en behandeling.

Wat gaan we doen?

Bij de Beloning-Studie doet u mee aan één van de twee studies; de fMRI studie óf de Online studie.

De fMRI studie
U komt naar het Erasmus MC voor een visite van vier tot zes uur.
Tijdens uw visite maken we met een MRI-scan diverse soorten foto’s van de hersenen. Daarnaast nemen we bloed bij u af en meten we uw lengte, gewicht en bloeddruk. Ook nemen we een interview af over uw voorgeschiedenis. Vervolgens speelt u drie computerspellen waarin beloning een rol speelt. Na uw visite in het Erasmus MC vragen wij u om vanuit huis nog een aantal vragenlijsten in te vullen over onder andere uw huidige werk- en leefsituatie, levensgebeurtenissen en medicatiegebruik.

De Online studie
U ontvangt in een e-mail een link naar de vragenlijsten en computerspellen. Deelname aan de Online studie kan volledig vanuit huis, op de computer, op een moment dat het u het beste uitkomt. Dit duurt in totaal anderhalf tot twee uur.

Als u meedoet aan de Online studie vult u online vragenlijsten in over onder andere uw huidige werk- en leefsituatie, levensgebeurtenissen en medicatiegebruik en speelt u drie computerspellen waarin beloning een rol speelt.

U kunt maar aan één van deze twee onderdelen meedoen.

Veelgestelde vragen

Ontvang ik een vergoeding voor deelname aan deze studie?
Als u meedoet aan de fMRI studie dan vergoeden wij uw reis- en parkeerkosten. Daarnaast ontvangt u maximaal €40 aan Bol.com bonnen als dank voor uw deelname. Het totale bedrag aan tegoedbonnen is afhankelijk van uw prestaties op de computerspellen die u speelt.

Doet u mee aan de Online studie? Dan ontvangt u maximaal €20 aan Bol.com bonnen als dank voor uw deelname. Het totale bedrag aan tegoedbonnen is afhankelijk van uw prestaties op de computerspellen die u speelt.

Moet ik naar het ziekenhuis komen voor deelname?
De Beloning-Studie bestaat uit twee aparte studies, namelijk een fMRI studie en een Online studie. U kunt maar aan één van de twee studies meedoen; óf u doet mee aan de fMRI studie, óf u doet mee aan de Online studie. Voor deelname aan de fMRI studie komt u naar het ziekenhuis. Voor de Online studie kunt u deelnemen vanuit huis, en hoeft u niet naar het ziekenhuis te komen.

Deelnemende centra

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus MC, in samenwerking met UMC Utrecht, Amsterdam UMC, UMC Groningen, Maastricht UMC+ en University of California-Los Angeles (Verenigde Staten).

Zorgverleners

Hoofdonderzoekers:
Prof Dr. Neeltje van Haren, Prof. Dr. Roel Ophoff, Prof. Dr. Robert Bilder.

Postdoctoraal onderzoeker:
Dr. Marjolein Barendse.

Onderzoeksmedewerkers:
Anne Snijders, MSc.
Sofie Paludanus, MSc.
Marit Broer, MSc.

Voormalig betrokken onderzoekers:
Dr. Annabel Vreeker, Laura van den Brink-Steinmann, MSc, Marisha Meijer, MSc.

 

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier