Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
De Beloning studie logo
Meedoen aan onderzoek

Beloning-Studie

Duur: Eenmalig bezoek aan het ziekenhuis van 4 tot 6 uur en het invullen van vragenlijsten vanuit huis, of deelname volledig vanuit huis van 1,5 tot 2 uur.
Startdatum: December 2020
Vergoeding: Bol.com bonnen ter waarde van maximaal €20 (online deelname) of maximaal €40 en reis- en parkeerkosten (bezoek ziekenhuis).

Als je een beloning krijgt worden bepaalde hersenstructuren actief. Wij doen onderzoek naar hoe dit proces verschilt tussen mensen met een bipolaire stoornis, een psychotische stoornis, hun familieleden en mensen zonder psychiatrische diagnose.

Over dit onderzoek

Introductie

Introductiefimpje van de Beloning-Studie

De Beloning-Studie bestaat uit twee studies; de fMRI studie en de Online studie. Deelnemers kunnen aan één van deze twee studies meedoen.

Klik op het afspeellogo om het filmpje te starten

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Als u eerder heeft deelgenomen aan de Bipolar Genetics studie of GROUP studie en u heeft aangegeven dat u opnieuw mee zou willen doen aan één van onze onderzoeken, ontvangt u van ons een uitnodiging voor de Beloning-Studie.

Het gaat om deelnemers met een bipolaire stoornis of een psychotische stoornis, hun famileleden en mensen zonder psychiatrische voorgeschiedenis. Omdat er al gegevens beschikbaar zijn van de deelnemers is het mogelijk om de werking van het beloningsysteem te onderzoeken in samenhang met het beloop van bipolaire stoornis of een psychotische stoornis.

Wat zijn de voorwaarden?

Alleen deelnemers die eerder hebben deelgenomen aan de Bipolar Genetics studie of GROUP studie kunnen deelnemen aan de Beloning-Studie.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Voldoet u aan de voorwaarden voor deelname? Dan nemen wij zelf contact met u op. U kunt u ook zelf aanmelden voor deelname door contact met ons op te nemen (per e-mail of telefonisch via 06 431 234 71).

Wat willen we bereiken?

Uit eerder onderzoek is bekend dat reacties op beloningen kunnen verschillen tussen mensen met bipolaire stoornis, mensen met psychotische stoornissen en mensen zonder deze kwetsbaarheden. Maar wat we nog niet goed weten is waarom die reacties verschillen en welke eigenschappen daarbij een rol spelen. Deze vragen hopen wij te beantwoorden. Als wij de verschillende beloningsreacties en de bijhorende hersenactiviteit beter begrijpen, zullen we meer kennis hebben over bipolaire stoornis en psychotische stoornissen en dragen wij bij aan vroegere en betere herkenning en behandeling.

Wat gaan we doen?

Bij de Beloning-Studie doet u mee aan één van de twee studies; de fMRI studie óf de Online studie.

De fMRI studie

U komt naar het Erasmus MC voor een visite van vier tot zes uur.

Tijdens uw visite maken we met een MRI-scan diverse soorten foto’s van de hersenen. Daarnaast nemen we bloed bij u af en meten we uw lengte, gewicht en bloeddruk. Ook nemen we een interview af over uw voorgeschiedenis. Vervolgens speelt u drie computerspellen waarin beloning een rol speelt. Na uw visite in het Erasmus MC vragen wij u om vanuit huis nog een aantal vragenlijsten in te vullen over onder andere uw huidige werk- en leefsituatie, levensgebeurtenissen en medicatiegebruik.

De Online studie

U ontvangt in een e-mail een link naar de vragenlijsten en computerspellen. Deelname aan de Online studie kan volledig vanuit huis, op de computer, op een moment dat het u het beste uitkomt. Dit duurt in totaal anderhalf tot twee uur.

Als u meedoet aan de Online studie vult u online vragenlijsten in over onder andere uw huidige werk- en leefsituatie, levensgebeurtenissen en medicatiegebruik en speelt u drie computerspellen waarin beloning een rol speelt.

Deelnemen aan de Beloning-Studie.

Door te dubbelklikken op het afspeellogo kunt u het filmpje starten.

U kunt maar aan één van deze twee studies meedoen.

Veelgestelde vragen

Welke onderzoekers en zorgverleners zijn bij deze trial betrokken?

 • Hoofdonderzoeker: Prof Dr. Neeltje van Haren, Prof. Dr. Roel Ophoff, Prof. Dr. Robert Bilder.
 • Postdoctoraal onderzoeker: Dr. Marjolein Barendse.
 • Voormalig postdoctoraal onderzoeker: Dr. Annabel Vreeker.
 • Onderzoeksmedewerker: Laura van den Brink-Steinmann, MSc.
 • Onderzoeksmedewerker: Marisha Meijer, MSc.
 • Onderzoeksmedewerker: Anne Snijders, MSc.

Welke aandoeningen zijn relevant voor deze trial?

 • Schizofrenie.
 • Bipolaire stoornis I.
 • Bipolaire stoornis II.
 • Schizoaffectieve stoornis.
 • Schizofreniforme stoornis.
 • Waanstoornis.
 • Schizotypische persoonlijkheidsstoornis.
 • Psychotische stoornis.

Ontvang ik een vergoeding voor deelname aan deze studie?

Als u meedoet aan de fMRI studie dan vergoeden wij uw reis- en parkeerkosten. Daarnaast ontvangt u maximaal €40 aan Bol.com bonnen als dank voor uw deelname. Het totale bedrag aan tegoedbonnen is afhankelijk van uw prestaties op de computerspellen die u speelt.

Doet u mee aan de Online studie? Dan ontvangt u maximaal €20 aan Bol.com bonnen als dank voor uw deelname. Het totale bedrag aan tegoedbonnen is afhankelijk van uw prestaties op de computerspellen die u speelt.

Moet ik naar het ziekenhuis komen voor deelname?

De Beloning-Studie bestaat uit twee aparte studies, namelijk een fMRI studie en een Online studie. U kunt maar aan één van de twee studies meedoen; óf u doet mee aan de fMRI studie, óf u doet mee aan de Online studie. Voor deelname aan de fMRI studie komt u naar het ziekenhuis. Voor de Online studie kunt u deelnemen vanuit huis, en hoeft u niet naar het ziekenhuis te komen.

Deelnemende centra

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus MC, in samenwerking met UMC Utrecht, Amsterdam UMC, UMC Groningen, Maastricht UMC+  en University of California-Los Angeles (Verenigde Staten).

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier