Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

Sophia Pluto studie

Duur: Het onderzoek duurt twee jaar. Kinderen komen, met hun ouders, voor een bezoek aan onze poli op de leeftijd van 1, 3, 6 en 9 maanden, 1 jaar, 18 maanden en 2 jaar. Elk bezoek duurt maximaal 1 uur.
Startdatum: De Sophia Pluto studie is gestart in 2013 en is een doorlopende studie.

Wij onderzoeken baby’s op risicofactoren voor overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Met de resultaten willen wij de voedingsrichtlijnen verbeteren, een gezondere ontwikkeling bevorderen en overgewicht voorkomen.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Pasgeboren gezonde kinderen die geboren zijn bij een zwangerschapsduur boven de 36 weken kunnen meedoen met het onderzoek.

Wat zijn de voorwaarden?

We vinden het belangrijk dat het kind gezond is en geboren is na een voldragen zwangerschap. Daarnaast is het belangrijk dat de moeder geen problemen, ziekte of medicatie in de zwangerschap heeft gehad die de groei van het kind heeft beïnvloed.

Wat willen we bereiken?

Wij onderzoeken twee jaar lang gezonde pasgeborenen op risicofactoren voor overgewicht, suikerziekte en hart-en vaatziekten. Met de resultaten willen wij de voedingsrichtlijnen voor baby’s verbeteren, een gezondere ontwikkeling bevorderen en overgewicht voorkomen.

Wat gaan we doen?

Tijdens elk bezoek kijken wij uw kind goed na. We meten lengte en gewicht. Daarnaast bepalen we gedetailleerd de lichaamssamenstelling door gespecialiseerde apparatuur. Ook maken we een echo van de buik om te kijken naar de verdeling van het onderhuidse vet en het dieper gelegen vet. Als u daarvoor toestemming geeft nemen we ook lichaamsmateriaal af, zoals speeksel en/ of bloed om, onder andere, de hormoonspiegels te bepalen. We kijken ook naar het voedingspatroon van uw kind, door middel van vragenlijsten.

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderzoek, wij zijn bereikbaar via e-mail.

E-mail