Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Obesitas

Overgewicht

Bij obesitas is sprake van vetopstapeling in het lichaam waardoor gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan.

Obesitas: over deze aandoening

Wat is obesitas?

Wat is deze aandoening?

Wanneer er te veel vet in je lichaam is opgeslagen, spreken we van overgewicht. Bij ernstig overgewicht spreken we van obesitas. Overgewicht en obesitas ontstaan als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt door eten en drinken voor langere tijd hoger is dan de energie die het lichaam verbruikt.

Wilt u meer informatie over deze aandoening, kijkt u dan op:

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

 

In bovenstaande video legt Prof. dr. Erica van den Akker, kinderarts en hoogleraar kinderendocrinologie, uit welke factoren een rol spelen in de oorzaak van obesitas bij kinderen en adolescenten.

Bij de eerste afspraak krijgt u vooraf een vragenlijst toegestuurd om thuis alvast in te vullen. U neemt deze vragenlijst en het groeiboekje mee naar de eerste afspraak. Dit helpt ons om ons goed voor te kunnen bereiden op het bezoek. Op het spreekuur zal dit worden doorgenomen. Verder zal een gesprek en lichamelijk onderzoek plaatsvinden.

Aan het eind van dit eerste bezoek krijgt u aanvullende vragenlijsten mee om thuis in te vullen en mee te nemen naar het tweede bezoek. In de meeste gevallen zal uw kind voor dit tweede bezoek een keer nuchter terug moeten komen voor bloedonderzoek.

Behandeling

Er is geen standaardbehandeling voor kinderen met overgewicht.

Omdat de oorzaak van het overgewicht niet bij elk kind hetzelfde is, zal er gezocht worden naar een begeleidend programma dat het best bij het kind past. Er wordt gekeken wat voor begeleiding het kind nodig heeft op het gebied van voeding, beweging of op psychisch/sociaal gebied.

We zoeken naar behandelaars in de omgeving van het kind. De behandeling staat onder begeleiding van het Centrum Gezond Gewicht, maar hoeft niet hier in het ziekenhuis plaats te vinden.

Met wie heeft u te maken?

Als u met uw kind op het spreekuur komt, heeft u een gesprek met de kinderarts-endocrinoloog.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor