Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
arts Steegers
Zorgverlener

Prof. dr. E.A.P. (Eric) Steegers

Gynaecoloog, afdelingshoofd Verloskunde en gynaecologie

  • Specialisme
  • Verloskunde en gynaecologie
  • Aandachtsgebied
  • Embryonale gezondheid en sociale verloskunde
  • BIG nummer:
  • 19024066801
Neem contact op  

Over

Even voorstellen

Mijn onderzoek is gerelateerd aan het Developmental Origins of Health and Disease Paradigma. Daarbij richt ik mij op de pathofysiologie van suboptimale embryonale groei en ontwikkeling en de vorming van de placenta in het eerste trimester van de zwangerschap en de consequenties daarvan voor foetale en moederlijke gezondheid tijdens de zwangerschap en daarna.

Dit werk voeren we grotendeels uit binnen de Generation R-studie, een populatieonderzoek in Rotterdam van tienduizend zwangere vrouwen en hun kinderen. Het tweede onderzoek waarin we dit doen is de Rotterdam Predict-studie, een ziekenhuisgebaseerde periconceptiecohortstudie, waarbij we gedetailleerde embryonale en placentaire groeipatronen bestuderen met driedimensionale echo- en virtual-reality-technieken.
Nieuwe kennis van dit type onderzoek vertalen we in gemeentelijke en landelijke innovatieve preconceptie- en verloskundige zorgprogramma's voor de algemene bevolking. Deze programma's richten zich vooral op kwetsbare groepen vrouwen in achterstandswijken.

Werkervaring & opleidingen

Opleiding

Na mijn artsexamen in 1986 aan de Universiteit Nijmegen ben ik daar in 1990 gepromoveerd op: 'Salt and pregnancy. Some aspects of sodium balance during pregnancy and the (patho)physiological implications of dietary sodium restriction' (Promotors; Prof.Dr.T.K.A.B. Eskes en Prof.Dr.E.M. Symonds, Nottingham, UK).

Daarna ben ik ben opgeleid tot gynaecoloog in het Academisch Ziekenhuis Nijmegen en het Queen's Medical Centre in Nottingham in Engeland en het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven.

Werkervaring

Vanaf januari 1996 werkte ik als perinatoloog, universitair docent, onderzoeksmanager en staflid obstetrie en gynaecologie aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Academisch Ziekenhuis Nijmegen, waar ik in 2000 universitair hoofddocent werd. Een jaar later werd ik universitair hoofddocent en waarnemend hoofd van de subafdeling Verloskunde en Prenatale Diagnostiek van de Afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten in het Erasmus MC te Rotterdam. In 2004 werd ik benoemd tot gewoon hoogleraar met als leeropdracht verloskunde en prenatale geneeskunde en hoofd van de betreffende subafdeling, Erasmus MC, Rotterdam. Mijn inaugurale rede hield ik op 11 maart 2005.

Tussen 2007 en 2016 was ik plaatsvervangend universitair opleider van de Rotterdamse Gynaecologen Opleidings Commissie. Vanaf 2010 was ik plaatsvervangend afdelingshoofd afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten, Erasmus MC, Rotterdam, tot ik begin oktober 2015 afdelingshoofd van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie alhier werd.