Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Patiëntparticipatie

Patiënten beschikken over unieke kennis en ervaring die bij kunnen dragen aan betere zorg. Wij werken daarom graag samen met onze patiënten om de zorg te verbeteren. Dit noemen we patiëntparticipatie.

Met patiëntparticipatie benutten we de specifieke ervaringsdeskundigheid van patiënten en hun naasten. Zo kunnen we samen de zorg beter en patiëntgerichter maken. 

Vormen van patiëntparticipatie 

Patiënten helpen ons om zorg, onderzoek en onderwijs in het Erasmus MC te verbeteren, er zijn verschillende manieren waarop dat gebeurt: 

  • Zorg
    Patiëntvertegenwoordigers helpen ons bij de ontwikkeling van richtlijnen, zorgpaden, keuzehulpen, digitale tools en patiënteninformatie. Wij vragen de mening van patiënten via interviews, focusgroepen of vragenlijsten voor inbreng bij de ontwikkeling van producten of diensten om de zorg te verbeteren;
  • Onderzoek
    Patiënten beoordelen onderzoeksvragen op relevantie.
  • Onderwijs
    Patiënten delen hun ervaring in trainingen en onderwijsmodules voor zorgverleners.   

Wilt u meedenken over de zorg, het onderwijs of het onderzoek in het Erasmus MC? Stuur een mail naar patientalspartner@erasmusmc.nl.

Patiënten en zorgprofessionals werken samen aan betere zorg in het Erasmus MC Kanker Instituut

Kunnen patiënten de zorg helpen verbeteren? De adviesraad van het Erasmus MC Kanker Instituut laat zien dat dit kan. Hier werken patiënten samen met zorgprofessionals aan betere zorg, onderzoek en onderwijs. Patiëntleden Bas van den Elshout en Lenneke Noorlander delen hun ervaringen: ‘Er wordt echt naar ons geluisterd.’

Lees het verhaal

Patiënt als Partner - de podcast

In de 'Patiënt als Partner' podcast vertellen we over de zorg in het Erasmus MC. We laten zien hoe de aanpak verandert van 'Zorgen voor' naar 'Zorgen en samenwerken' met de patiënt.
 
Luister naar interessante gesprekken met zorgprofessionals, patiënten, en experts en ontdek hoe passende zorg er in de praktijk uitziet – zorg die werkt, dichtbij de patiënt is, en waarbij de patiënt en de dokter samen beslissen.

 

De podcast is te beluisteren op: