Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Borstamputatie

Bij een borstamputatie (ablatio)verwijdert de chirurg al het borstklierweefsel en de tepel.

Download PDF


Voorbereiding


Gesprek anesthesioloog en nuchter zijn

De operatie vindt plaats onder anesthesie. U heeft daarom een gesprek met de anesthesioloog op de polikiniek anesthesiologie. De anesthesioloog bespreekt met u: welke medicijnen u eventueel wel of niet mag innemen op de ochtend voor de operatie

Voor uw operatie moet u nuchter zijn. U mag dan niet eten, drinken of roken.
6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u niet meer eten en roken. U mag dan nog wel heldere dranken drinken. Bijvoorbeeld water, thee en aanmaaklimonade. 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u ook niets meer drinken.

Ligt u de dag voor de operatie al in het ziekenhuis? Dan vertelt de verpleegkundige hoe laat u nuchter moet zijn.

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dit altijd met uw arts. Sommige medicijnen mag u rond de operatie niet innemen. Moet u de medicijnen innemen? Dit mag altijd met een slokje water. Ook in de tijden dat u nuchter moet zijn.

Meer informatie over nuchter zijn bij een operatie leest u in de folder “Nuchter rondom een operatie

Gesprek mammacare verpleegkundige
De mammacare verpleegkundige bespreekt met u:
  • hoe de dag van opname verloopt -hoe het herstel na de operatie eruitziet en wat dit voor u betekent
  • de mogelijkheid om een beha en borstprothese te dragen na de operatie

Scheren oksel
Vanaf 1 week voor de operatie mag u uw oksel niet meer met een scheermesje ontharen. U mag wel een ontharingscrème gebruiken of een elektisch scheerapparaat.

Wat neemt u mee?

Voor het aanmeten van de borstprothese na de operatie is het belangrijk om een goed zittende, niet knellende beha (liefst met een hele cup) mee te nemen en een effen aansluitend hempje of t-shirt.

Over de operatie

Wat we gaan doen

Wat is het?
Bij een borstamputatie verwijdert de chirurg al het borstklierweefsel en de tepel. Hierdoor krijgt u een platte borst, de ribben blijven bedekt door de borstspier en de huid. Door de operatie ontstaat een vrij groot litteken meestal horizontaal over de borstkas.

Schildwachtklierprocedure of okselklierdissectie
Een borstamputatie combineren wij vaak met het verwijderen van een of enkele lymfklieren (een schildwachtklier procedure) of het verwijderen van alle lymfklieren (okselklierdissectie). Hierover is aparte informatie verkrijgbaar.

Verloop van de operatie

U komt nuchter naar het ziekenhuis. In de kliniek krijgt u een operatiehemd aan en als dit is afgesproken een tabletje om rustig te worden. Verwijdert de chirurg bij u ook een of enkele lymfklieren uit de oksel, dan krijgt u dit tabletje nadat u naar de polikliniek nucleaire geneeskunde bent geweest.

De operatie
In de operatiekamer krijgt u een infuus ingebracht. Zodra u onder anesthesie bent, begint de operatie. De chirurg verwijdert al het borstklierweefel en de tepel. Daarna hecht hij de wond onderhuids met oplosbare hechtingen en bedekt het litteken met kleine pleisters.

Na de operatie

Nazorg en controles

Na de operatie wordt u wakker in de uitslaapkamer waar u intensief wordt verzorg en begeleid. Als u goed wakker bent gaat u terug naar de kliniek.

Infuus en drain
U heeft een infuus waarmee wij u vocht kunnen geven. U heeft ook een slangetje (drain) bij de wond om bloed en wondvocht af te kunnen voeren. U houdt het infuus totdat u zelf weer goed kunt eten en drinken en de controles goed zijn. De arts bepaalt in overleg met u wanneer de wonddrain eruit mag. Dit kan ook pas na uw ontslag zijn.

Controles
De verpleegkundige in de kliniek houdt goed in de gaten hoe het met u gaat en controleert regelmatig:
  • uw pols
  • bloeddruk
  • verband
  • drain
Eten en drinken
Als u zich goed voelt, mag u weer drinken en wat eten.

Pijnmedicatie
U kunt de verpleegkundige om (meer) pijnstillers vragen als u daar behoefte aan heeft.

Emotionele steun
Het kan voor u moeilijk zijn om de wond te bekijken. Neem hiervoor rustig de tijd en geef het aan bij de verpleegkundige die voor u zorgt. Zij ondersteunt u graag bij deze voor u moeilijke periode.  

Naar huis

U blijft 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis. Dit hangt af van hoe snel u herstelt na de operatie.

Borstprothese
Voordat u naar huis gaat, krijgt u door de verpleegkundige een tijdelijke borstprothese aangemeten. Dit is een losse prothese die u in uw beha kunt dragen, zodat de contour van uw lichaam met kleding aan gelijk is. U kunt aangeven of u uw partner hierbij wilt betrekken, dan maken wij hiervoor een afspraak. Gebruik de eerste 6 - 8 weken geen beugelbeha.

In plaats van uw eigen beha kunt u ook een speciale prothese-beha krijgen. Deze krijgt u dan voor de operatie aangemeten door de mammacare verpleegkundige).

Definitieve prothese
Wij adviseren 6 - 8 weken te wachten met het aanschaffen van een definitieve prothese of tot drie weken na de laatste bestraling. De wond is dan voldoende hersteld.

Formulier ziektekostenverzekeraar
U krijgt bij het aanmeten van de borstprothese een formulier voor uw ziektekostenverzekeraar voor het vergoeden van de kosten van de definitieve prothese. Dit is ook een losse prothese, maar van siliconen en wat zwaarder dan de tijdelijke prothese. U kunt bij uw verzekeraar informeren hoe de vergoeding geregeld is.

Met drain naar huis
Gaat u naar huis met de wonddrain, dan krijgt u instructies mee voor de verzorging. Eventueel kunt u hiervoor ook thuiszorg aanvragen.

Weer thuis


Douchen
U mag 48 uur na de operatie weer douchen. Dep het wondgebeid na het douchen droog.

Wond
De eerste weken na de operatie kan de wond iets pijnlijk, gezwollen of enigszins verkleurd zijn. Dit neemt vanzelf af. In het operatiegebied kan in de eerste weken ook een zwelling ontstaan door ophoping van wondvocht (seroom). Seroom kan geen kwaad, maar de ontstane zwelling kan onprettig voor u zijn. In dat geval kunenn wij het vocht weghalen door de zwelling aan te prikken (seroompunctie).

Pleisters
De pleisters mag u na 1 week voorzichtig verwijderen. U mag ze ook laten zitten tot u op de polikliniek bent voor de uitslag.

Bewegen
U mag in principe normaal bewegen, binnen de pijngrens. Na ongeveer 6 - 8 weken verwachten wij dat u weer normaal kan bewegen.

Tillen
Wij adviseren u de eerste 6 - 8 weken niet zwaar te tillen.

De uitslag

De patholoog- anatoom onderzoekt het verwijderde weefsel (het PA-onderzoek). Na ongeveer 10 - 14 werkdagen is de uitslag bekend. De chirurg bespreekt de uitslag met u op de polikliniek. U hoort om welk soort weefsel het gaat, of de afwijking helemaal weggehaald is en of verdere behandeling nodig is.

Het resultaat

Korte termijn

Litteken
Na enige tijd kunnen er problemen met het litteken ontstaan zoals een strak gevoel van het litteken. Dit is eventueel te verhelpen met fysiotherapie door middel van bindweefselmassage.

De huid rond het litteken wordt steeds soepeler en gladder. Na ongeveer een jaar is het litteken definitief van vorm en kleur.

Lange termijn

Wij kunnen niet precies aangeven hoe lang het duurt voordat u weer helemaal hersteld bent. Dit hangt van een groot aantal factoren af, onder andere van de eventuele nabehandeling die u nog moet volgen, zoals bijvoorbeeld radiotherapie, chemotherapie of een combinatie van beiden. Mocht u zich om wat voor reden dan ook onzeker voelen, neemt u dan contact op met de mammacare verpleegkundige.  

Lotgenotencontact
Wanneer u daar behoefte aan heeft, kunt u in contact komen met lotgenoten via de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN).

Contact


Wanneer contact opnemen?

Neemt u contact op als:
  • de wond rood, warm en pijnlijk is, dit kan een ontsteking zijn.
  • er een zwelling van het wondgebied ontstaat.
Heeft u lichamelijke klachten, vragen of bij twijfel neemt u dan ook contact op tijdens kantooruren met de mammacare verpleegkundige, telefoonnummer 06 333 249 18.

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris: