Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Oncologische en Gastro-Intestinale Chirurgie

Ons specialisme Oncologische en Gastro-Intestinale Chirurgie houdt zich bezig met de behandeling van borstkanker, (bij)schildklierkanker, bijnieraandoeningen, neuro-endocriene tumoren, slokdarm- en maagkanker, wekedelen- en huidtumoren, uitgebreide (endel)darmkanker en uitzaaiingen naar de lever en het buikvlies. Net zoals de specifieke, complexe goedaardige aandoeningen. Tevens behoort de algemene abdominale chirurgie tot dit specialisme. Dit betreffen de operaties aan verschillende organen in en rond de buik, zoals de blinde darm, galblaas, liesbreuk, buikwandbreuk.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat houdt dit specialisme in?

Als oncologisch en gastro-intestinale chirurgen houden wij ons bezig met de behandeling van borstkanker, (bij)schildklierkanker, bijnieraandoeningen, neuro-endocriene tumoren, slokdarm- en maagkanker, wekedelen- en huidtumoren, uitgebreide (endel)darmkanker en uitzaaiingen naar lever en buikvlies. Ook specifieke complexe goedaardige aandoeningen vallen onder dit specialisme.

Verder kent de sector nog een subspecialisme, namelijk de algemene abdominale chirurgie. Hieronder vallen de operaties aan verschillende organen in en rond de buik zoals de blinde darm en de galblaas maar denk ook aan een liesbreuk of buikwandbreuk.

Als derdelijns verwijzingscentrum behandelen wij patiënten met complexe aandoeningen en werken wij nauw samen met andere ziekenhuizen in de regio.

Aandoeningen en ziektebeelden

De aandoeningen die wij behandelen, zijn als volgt onderverdeeld:

Wetenschappelijk onderzoek

Wij zijn nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van de beste diagnostiek en behandeling voor patiënten met kanker. We streven er daarom naar om patiënten zoveel mogelijk te behandelen in patiëntgebonden onderzoek.

Bij het specialisme Oncologische en Gastro-Intestinale Chirurgie hebben we verschillende onderzoeksprogramma’s. Deze zijn gericht op onderzoek naar:

  • Mamma
  • Endocriene tumoren
  • Slokdarm/maag
  • Algemene abdominale chirurgie
  • Wekedelen- en huidtumoren
  • Uitgebreid colorectaal carcinoom

Het kan zijn dat de arts of verpleegkundig specialist u vraagt of u aan een klinisch onderzoek wilt meewerken. Deelname aan het onderzoek is altijd vrijwillig. U kunt er dan ook rustig over nadenken, voordat u besluit al dan niet met het onderzoek mee te doen.

Op dit moment kunt u aan het volgende onderzoek meedoen:

  • MINIMALIST studie: een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor patiënten met een verdenking op een atypische lipomateuze tumor, ook goed-gedifferentieerd liposarcoom genoemd. Lees hier meer.

Op de research pagina's van het Erasmus MC gaat u meer lezen over het onderzoek dat wij doen. Deze pagina is nu nog niet beschikbaar. Het onderzoeksgedeelte van onze website is gericht op onderzoekers en daarom in het Engels geschreven

Onze polikliniek(en)

Binnen ons specialisme kunt u bij de volgende poliklinieken terecht:

Operatie

Operaties en behandelingen die binnen ons specialisme worden uitgevoerd, zijn:

Behandelingen

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor