Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek van de binnenkant van de luchtpijp en de bronchiën. Met een dunne, flexibele slang met een camera (de bronchoscoop), kijkt de arts in de luchtwegen om erachter te komen wat de oorzaak van uw klachten is. Zo sporen we aandoeningen zoals een ontsteking of een gezwel in de luchtwegen op. Ook kan de arts met de bronchoscopie de plek van een longbloeding vaststellen. Ook kunnen we met de scoop kleine ingrepen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het wegnemen van stukjes weefsel (biopsie) en het wegzuigen van slijmproppen.

Download PDF


Voorbereiding

Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moeten uw slokdarm en maag leeg zijn. Hiervoor moet u zich voorbereiden.
 • Heeft u het onderzoek 's ochtends? Dan mag u vanaf middernacht niets meer eten.
 • Heeft u het onderzoek 's middags? Dan mag u 's ochtends een beschuit eten. Dit moet wel minimaal 6 uur voor het onderzoek zijn.
 • Tot 2 uur voor het onderzoek mag u wel nog slokjes water drinken. Ook uw medicijnen kunt u tot twee voor het onderzoek met een beetje water innemen.
 • Vanaf twee uur voor het onderzoek moet u volledig nuchter zijn. Dit betekent dat u niks meer mag eten of drinken.
 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Dan moet u dit vóór het onderzoek aangeven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. We zullen u dan vertellen wat u moet doen met de medicijnen voor het onderzoek.
 • Verder vragen wij u om voor het onderzoek een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hierover heeft u een email ontvangen. Vult u de vragenlijst niet in, dan kan het onderzoek niet doorgaan.
Bronchoscopie

Het onderzoek

Vlak voor het onderzoek verdoven we uw mond en keel met een spray. De spray heeft een vieze smaak. Voor uw gevoel zijn uw mond en keel gezwollen en ook het slikken gaat moeilijker door de verdoving. Om de mond en keel goed te verdoven, sprayen we meerdere keren. Volgt u tijdens het verdoven en het onderzoek de aanwijzingen van de verpleegkundige zo goed mogelijk op. Dat maakt het onderzoek makkelijker. Tijdens de verdoving en het onderzoek kunt u gewoon ademen. U ligt tijdens het onderzoek op uw rug.

Als de verdoving is ingewerkt, brengt de arts de scoop via de mond of de neus naar binnen. Als de scoop door de mond wordt ingebracht, krijgt u een bijtring in uw mond. Dit is om te voorkomen dat u per ongeluk op de scoop bijt.

Het onderzoek is niet pijnlijk. Toch kan het zijn dat u ondanks de verdoving moet hoesten. Dat komt omdat we met de bronchoscoop de luchtwegen aanraken. De verpleegkundige vertelt hoe u rustig kunt blijven doorademen. Als het nodig is, dan kunnen we u nog een extra verdoving geven.

Het kan zijn dat u met de longarts heeft besproken dat u een 'roesje' krijgt om het onderzoek beter te kunnen doen. We doen dit als u dit graag wil en als het het onderzoek veiliger maakt. Als u een roesje krijgt, dan is het belangrijk dat u begeleiding meeneemt! Uw begeleiding moet u bij de uitslaapkamer (kamer Ns-449) komen ophalen.
Neemt u geen begeleiding mee? Dan kunt u geen roesje krijgen. Dit is voor uw eigen veiligheid en de veiligheid in het verkeer.

Het onderzoek zelf duurt 5-10 minuten, maar met voorbereiding erbij bent u 30 tot 45 minuten in de onderzoekskamer.

Na het onderzoek

Omdat uw keel is verdoofd, kunt u zich verslikken. Daarom mag u pas een half uur na het onderzoek beginnen met drinken en eten.

Heeft u een roesje gekregen? Dan wordt u na het onderzoek naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en drinken en daarna kunt u met uw begeleiding naar huis. Dit is na ongeveer een uur. U kunt de rest van de dag suf en vergeetachtig zijn. U mag daarom 12 uur niet alleen deelnemen aan het verkeer. U mag dus geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel besturen. U mag dus ook niet alleen lopend, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.

Bijwerkingen en complicaties

Na het onderzoek kunt u last hebben van:
 • Gevoelige keel. Koud drinken of een ijsje eten helpt.
 • Als u bent behandeld, bijvoorbeeld als er een stukje weefsel is weggenomen, kunt u misschien een beetje bloederig slijm ophoesten.
 • U kunt wat verhoging krijgen na het onderzoek. Duurt dit langer dan één dag? Waarschuw dan uw huisarts.
Complicaties door dit onderzoek komen heel zelden voor.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met de dienstdoende longarts als:
 • U veel bloed ophoest
 • U benauwder wordt
 • U hoge koorts heeft na het onderzoek
U vindt deze contactgegevens op het nazorgformulier. Dit groene formulier heeft na het onderzoek ontvangen van de verpleegkundige.

De uitslag

Uw behandelend/verwijzend specialist krijgt de uitslag van het onderzoek. Soms geeft de arts die het onderzoek gedaan heeft u een voorlopige uitslag. Het kan zijn dat u andere onderzoeken of behandelingen nodig heeft. Uw eigen arts zal dan met u bespreken wat er gaat gebeuren.

Contact

 • Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
 • Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66
Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.