Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Sigmoïdoscopie

Voorbereiding met Klysma

U heeft een afspraak voor een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek kijkt een arts met een camera naar de binnenkant van het laatste gedeelte van de dikke darm. Hier leest u meer over een sigmoïdoscopie.

Download PDF


Wat is een sigmoïdoscopie?


Een sigmoïdoscopie is een onderzoek waarbij de arts met een dunne, flexibele kijker (de endoscoop) via de anus de binnenkant van de endeldarm en het laatste gedeelte van de dikke darm bekijkt. Op deze manier kunnen we hier ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen opsporen. Daarnaast kunnen we tijdens de endoscopie bepaalde ingrepen doen. Het onderzoek duurt ongeveer 20minuten.

Voorbereiding


  • Om het onderzoek goed en veilig te kunnen uitvoeren, moet de darm leeg en schoon zijn. Anders kan het zijn dat afwijkingen gemist worden of dat het onderzoek opnieuw uitgevoerd moet worden. De avond voor het onderzoek neemt u hiervoor om 22:00 twee tabletten Bisacodyl 5 mg in. De volgende ochtend meldt u zich 30 minuten voor uw afspraak in de wachtkamer voor een klysma.
  • Een week voor het onderzoek mag u geen ijzertabletten innemen.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Dan moet u dit vóór het onderzoek aangeven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. We zullen u dan vertellen wat u moet doen met de medicijnen voor het onderzoek.
  • Verder vragen wij u om voor het onderzoek een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hierover heeft u een email ontvangen. U kunt de vragenlijst vinden in Mijn ErasmusMC.

Het onderzoek

Voor het onderzoek ligt u op uw linkerzijde met opgetrokken knieën. Met wat glijmiddel wordt de endoscoop voorzichtig via de anus ingebracht en telkens een stukje opgeschoven. Omdat de darm bochtig is, kunt u druk voelen. Vertel de arts of verpleegkundige wanneer dit pijnlijk voor u is. Voor beter overzicht wordt via de endoscoop lucht geblazen. Dit kan krampen geven. Het laten van winden geeft opluchting.

Na het onderzoek

Probeer voor u het ziekenhuis verlaat, de ingeblazen lucht zoveel mogelijk kwijt te raken door naar het toilet te gaan. Een enkele keer kan u na het onderzoek diarree krijgen. Daarom raden wij u aan extra ondergoed en/of incontinentiemateriaal mee te nemen.

Bijwerkingen en complicaties

De eerste tijd na het onderzoek kunt u misschien wat last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit komt door de lucht die we tijdens het onderzoek hebben ingeblazen. Winden laten helpt dan vaak.

Complicaties door dit onderzoek komen zelden voor. De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep doet. De meest voorkomende complicatie is een bloeding. Een andere complicatie is een darmperforatie. Dit is een gaatje of scheurtje in de wand van de darm. Dit kunnen we vaak tijdens de scopie zelf behandelen. Soms treden deze complicaties pas later op.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts als:
  • U veel bloed verliest
  • U veel buikpijn blijft houden
  • U koorts heeft boven de 38,5 graden
U vindt deze contactgegevens op het nazorgformulier. Dit groene formulier heeft u na het onderzoek ontvangen van de verpleegkundige.

Contact

  • Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
  • Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66
Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.