Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Praten over het levenseinde header
Evenement

Publiekslezing over het levenseinde

Datum: 
Tijd: 
Locatie: 
Kosten: 

 

26 februari 2019

De afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC organiseert op 12 maart een publiekslezing over het levenseinde in debatcentrum Arminius.

Het Erasmus MC organiseert het evenement samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en Arminius

Eigen manier

“Dood gaan we allemaal en we kunnen er niet voor oefenen”, stelt filosoof en arts Bert Keizer. “Alleen al in Nederland zullen er komend jaar ongeveer 150.000 mensen overlijden. Stervenden en hun naasten hebben meestal geen idee waar ze mee te maken kunnen krijgen op het moment dat de dood zich aandient. Hoe maak je ruimte voor de dood? Hoe kun je op je eigen manier sterven? En hoe maak je dat bespreekbaar?”

Goed einde

Keizer spreekt over deze vragen tijdens zijn. Na de lezing gaan Judith Rietjens, universitair hoofddocent afdeling  Maatschappelijke Gezondheidszorg, internist-oncoloog Lia van Zuylen en Guus Sluiter, directeur Nederlands Uitvaart Museum Tot zover én het publiek met elkaar in gesprek over sterven in de 21e eeuw.

Advance care planning

De dagen na de publiekslezing komen honderden zorgverleners en onderzoekers uit binnen- en buitenland samen in De Doelen om ervaringen uit te wisselen over zorg rond het levenseinde. Centraal staat het thema advance care planning, ook wel vroegtijdige zorgplanning genoemd, een communicatieproces waarin mensen worden gestimuleerd om na te denken over de betekenis en de gevolgen van hun ziekte en hierover in gesprek te gaan met familie en zorgverleners.

Kaarten

Mensen met interesse in het bespreekbaar maken van zorg en beslissingen rond het levenseinde zijn van harte welkom bij de publiekslezing op 12 maart om 20.00 uur in debatcentrum Arminius, Museumpark 3 in Rotterdam. Kaarten kosten 7,50 euro / 5,00 euro met een Rotterdampas.