Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Participatiewet

We willen kansen bieden aan hen die - om welke reden dan ook - minder kansen hebben. Als grootste werkgever van Rotterdam spant het Erasmus MC zich in om meer dan 400 duurzame banen realiseren voor deze mensen. Dat doen we, omdat we het belangrijk vinden, vanuit maatschappelijke betrokkenheid. En in het kader van de Participatiewet.

De Participatiewet ('wet Banenafspraak’) 

De Participatiewet is bedoeld om de meest kwetsbare groep in Nederland, die te maken heeft met psychische, mentale, verstandelijke en lichamelijke ondersteuningsbehoeften, aan het werk te helpen.

We bieden een programma aan dat handvatten biedt voor zelfinzicht, ontwikkeling en werknemersvaardigheden. Daarmee investeren we in de ontwikkeling van medewerkers. En we zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen op verschillende plekken en in verschillende functies binnen het Erasmus MC kunnen werken. Zo blijven mensen langer en prettiger aan het werk als Erasmus MC collega!

Sociaal Hart

Een bijzondere Erasmus MC collega is Joop. Hij heeft na twintig jaar thuis zitten, eindelijk passend werk gevonden als technisch gegevensbeheerder in het Erasmus MC.

Voor de campagne ‘Sander & de Hartenjagers’ bezoekt Jörgen Raymann sociale werkgevers in Rotterdam. Hiervoor kwam hij ook langs bij het Erasmus MC, waar hij met Joop sprak over zijn bijzondere verhaal. 

 

 

Samenwerkingspartners

Werkgevers ServicePunt Rijnmond (WSP)

Werkgeversservicepunt (WSP) Rijnmond is er om werkgevers in de regio Rijnmond te ondersteunen bij het uitvoeren van de Participatiewet. Het WSP Rijnmond is een samenwerkingsverband tussen het UWV en de gemeenten in de arbeidsmarktregio Rijnmond.

"De samenwerking met het WSP Rijnmond is uniek. We hebben immers dezelfde doelstelling; meer dan 400 duurzame banen creëren voor de meest kwetsbare doelgroep. Ons motto hierbij is; laten we niet kijken naar beperkingen, maar juist naar de mogelijkheden die er zijn!"

Yvonne Geelen
Adviseur inclusieve arbeidsmarkt - Erasmus MC

Het accountteam 

Binnen het team van WSP Rijnmond zijn er de volgende rollen:

• De accountmanager informeert en adviseert afdelingen over de participatiewet, de capaciteiten van de doelgroep en mogelijke taken voor passende functies door middel van een arbeidsanalyse.

• De regisseur/recruiter schrijft de functiebeschrijving en maakt een voorselectie van geschikte kandidaten

• De jobcoach is aanwezig bij het kennismakingsgesprek met de manager. Daarna begeleid de jobcoach de werknemer tijdens de looptijd van het contract. Dat is meestal maximaal 2 jaar.

• De arbeidsdeskundige zorgt voor de beoordeling en inzet van eventuele hulpmiddelen voor kandidaten en voert de loonwaardebepaling uit.
 

Voorstelrondje 

Graag stellen wij onze samenwerkingspartners vanuit het WSPR voor:

 

Eleanor Nijhof - regisseur

"Mijn kandidaten zijn vaak op zoek naar die ene werkplek waar ze zichzelf mogen zijn met alles wat bij hen hoort. Ik kijk met veel bewondering hoe ze die plek hier bij het Erasmus MC vinden en zich richten op wat ze wél kunnen, in plaats van wat niet (meer) gaat. Zij maken op deze manier een groot verschil, voor het Erasmus MC, voor de maatschappij en niet in de laatste plaats voor zichzelf"

Robert Albeda - Jobcoach

"Voor mij persoonlijk geeft het enorm plezier, kansen te bieden aan kandidaten die tegen ongelijkheid aanlopen. Dit kan een fysieke of mentale beperking betreffen. Maar ook ongelijkheid op basis van gender, migratie of neurale diversiteit."

 
 

Peter Haledo - Senior Accountmanager Participatie

"Het is voor mij betekenisvol als ik ingewikkelde wetgeving toegankelijker en praktisch toepasbaar kan maken voor werkgevers en hen daardoor kan koppelen aan mensen met een arbeidsbeperking." 

Norman Pattiwael -  Jobcoach

"Ik vind het belangrijk om mee te werken aan een inclusieve samenleving en om een bijdrage te leveren aan het hervatten van de loopbaan van werkzoekenden. Ik vind het mooi dat zowel het Erasmus MC als de Gemeente Rotterdam zich hiervoor inzetten."

 

Amy Muller - Jobcoach vanuit Inwerking

"Het werk als Jobcoach vind ik waardevol, fijn en fantastisch om te doen. Zorgdragen dat een kandidaat mee mag draaien binnen de dynamische werkplek van het Erasmus MC is voor mij het belangrijkste. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de kwaliteiten van een kandidaat ontdekt worden of juist verder ontwikkeld. Ieder mens is namelijk uniek en heeft een ander levensverhaal.”


Alsare Academie

In het Erasmus MC bestaat de mogelijkheid om via de Alsare Academie kosteloze taaltrainingen te volgen voor alle medewerkers die het Nederlandse taalniveau naar een hoger level willen brengen. 

 

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks