Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Janneke van der Woude nieuwe opleidingsdirecteur geneeskunde

1 september 2022

Prof. dr. Janneke van der Woude is met ingang van 1 september 2022 benoemd tot opleidingsdirecteur Geneeskunde. Haar missie is modernisering van het huidige curriculum in een inclusief en uitdagend leer- en werkklimaat voor zowel studenten als docenten.

Janneke combineert deze functie met haar werkzaamheden als Maag-, Darm- en Leverarts en onderzoeker. Zij volgt prof. dr. Walter van den Broek op die in november 2022 met emeritaat gaat. Hij was vanaf 2012 opleidingsdirecteur Geneeskunde.

Janneke: ‘Als nieuwe opleidingsdirecteur wil ik bijdragen aan een inclusief en uitdagend leer- en werkklimaat voor studenten én docenten. Dat hoop ik te bereiken door enerzijds het curriculum te moderniseren en toekomstbestendig te maken. Hier speelt onder meer de ontwikkeling van het nieuwe geneeskundecurriculum Erasmusarts 2030 een belangrijke rol in. Anderzijds zet ik mij de komende jaren in om het onderwijs te professionaliseren. Bijvoorbeeld door de invoering van het kerndocentschap en daarbij in de toekomst de ontwikkeling van een volgsysteem voor docenten, om levenslang leren van onderwijsvaardigheden te stimuleren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de afdelingen die bij het onderwijs zijn betrokken een onderwijsvisie ontwikkelen voor een toekomstbestendige Geneeskunde opleiding. En natuurlijk staat dit alles in het teken om onze prachtige opleiding in het Erasmus MC nog beter te maken’.

Over Janneke van der Woude

Janneke studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor de specialisatie tot Maag-, Darm- en Leverarts (MDL) is zij naar Groningen vertrokken, waar zij ook promotieonderzoek deed. Na haar opleiding tot MDL-arts is zij in 2001 begonnen als arts in het Erasmus MC. Janneke houdt zich vanaf het begin van haar carrière bezig met onderwijs, zorg en onderzoek op het gebied van chronische darmontstekingen. Janneke was vanuit het Erasmus MC betrokken bij de initiatie van de studie Klinische Technologie van 2013 tot en met 2017. Sinds 2014 is ze hoogleraar Inflammatoire darmziekten, waarna zij in maart 2018 startte als hoofdopleider op de MDL-afdeling. Sinds oktober 2020 is zij tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gastro-enterologie.