Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Overzicht

Nieuws Erasmusarts 2030

'1 Year Countdown' tot EA2030

vrijdag 29 september, 16.30 – 19.00 De tijd vliegt. Over ruim een jaar, bij aanvang van het collegejaar 2024-2025 in september 2024 zal ook het nieuwe curriculum Erasmusarts 2030 van start gaan. Om de klokken gelijk te zetten organiseren we op vrijdag 29 september het interactieve event ‘1 Year Countdown tot EA2030’.

Lees meer

'Je hebt een dilemma nodig'

Gijsbert Oonk over zijn ervaringen met Casus Gestuurd Onderwijs

Lees meer

Warmlopen voor Casusgestuurd onderwijs

Nog een jaar te gaan voordat Erasmusarts 2030, het nieuwe curriculum van de opleiding Geneeskunde, van start gaat. Als voorbereiding doen docenten en studenten in pilots ervaring op met Casusgestuurd onderwijs (CGO), een van de onderwijsvormen van EA2030. Gijs Elshout, programmadirecteur van de bachelor Geneeskunde, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het onderwijs.

Lees meer

Steeds dichter op de inhoud

Een jonge patiënt belt de huisarts met acute benauwdheid en pijn op de borst. Deze casus kunnen de eerstejaars studenten verwachten in het nieuwe curriculum Erasmusarts 2030. Stap voor stap verzamelen ze meer gegevens. Ze lezen literatuur. Ze kijken een filmpje waarin de huisarts de patiënt vragen stelt en volgen het lichamelijk onderzoek. Met de informatie die ze zich eigen hebben gemaakt, stellen ze een differentiaaldiagnose. Welke oorzaken kunnen achter de klacht schuilgaan, en welke is in dit geval het meest waarschijnlijk?

Lees meer

Video over Erasmusarts 2030 live en klaar om te delen

Met Erasmusarts 2030 introduceert het Erasmus MC een geneeskundeopleiding die klaar is voor de toekomst en die aansluit bij een eigentijdse visie op onderwijs. Maar wat houdt Erasmusarts 2030 nou precies in en waarin verschilt het van de bestaande opleiding? Na het zien van de informatieve video ben je helemaal op de hoogte.

Lees meer

Geneeskundestudent leert over de effecten van klimaatverandering op gezondheid

De opwarming van de aarde beïnvloedt niet alleen de staat van de natuur, maar ook de gezondheid. Extreme weersomstandigheden nemen toe, met directe verwondingen of doden, er dreigen voedsel- en water te korten, en het aantal hittegolven neemt toe. ‘​Mensen met kwetsbare gezondheid ​raken​ soms​ door de temperatuurstijging hun lichaamswarmte niet goed kwijt. Dit kan leiden tot uitdroging, hittestress of zelfs tot de dood', vertelt Juliette Mattijsen, geneeskundestudent. Samen met docent Ed van Beeck en medestudent Anouk Nusselder werkt zij een projectplan uit, waarin Planetary Health in alle jaren van het nieuwe curriculum aan bod komt.

Lees meer

Leren van een kind met blauwe plekken

‘Ontzettend verrijkend om als biochemicus samen met een kinderarts, een hematoloog en een CJG-arts aan een casus te werken.’ Zo ervaart docent Adrie Verhoeven Ontwikkeldag 2 voor het nieuwe geneeskunde curriculum Erasmusarts 2030. Tijdens deze dag werkten Ontwikkelteams aan de leeropbrengsten en toetsvragen voor het Casusgestuurd Onderwijs (CGO).

Lees meer

Marjan Govaerts: ‘Objectieve toetsing even goed als subjectieve bij grote steekproef’

Masteropleiding start in september met programmatisch toetsen

Lees meer

Voordelen van programmatisch toetsen

Programmatisch toetsen is een vorm van toetsen waarbij het doel is om niet alleen te beoordelen wat een student weet, maar ook hoe hij of zij informatie toepast in nieuwe situaties en hoe hij of zij denkt en redeneert. Deze aanpak kan voordelen hebben bij simulatieonderwijs, waarbij studenten complexe, realistische scenario's moeten oplossen en waarbij hun beslissingen en acties worden geëvalueerd.

Lees meer

Coschap start in september met programmatisch toetsen

De masteropleiding geneeskunde, waarin studenten coschappen lopen, begint vanaf komend studiejaar al met deze vorm van toetsen. Tijdens de jaarlijkse Onderwijsmiddag kregen docenten een kijkje in de keuken van Maastricht UMC, waar programmatisch toetsen al de praktijk is. Programmatisch toetsen is onderdeel van Erasmusarts 2030, het nieuwe geneeskunde curriculum dat start in september 2024.

Lees meer