Programmatisch toetsen is een vorm van toetsen waarbij het doel is om niet alleen te beoordelen wat een student weet, maar ook hoe hij of zij informatie toepast in nieuwe situaties en hoe hij of zij denkt en redeneert. Deze aanpak kan voordelen hebben bij simulatieonderwijs, waarbij studenten complexe, realistische scenario's moeten oplossen en waarbij hun beslissingen en acties worden geëvalueerd.
Coschap start in september met programmatisch toetsen
De masteropleiding geneeskunde, waarin studenten coschappen lopen, begint vanaf komend studiejaar al met deze vorm van toetsen. Tijdens de jaarlijkse Onderwijsmiddag kregen docenten een kijkje in de keuken van Maastricht UMC, waar programmatisch toetsen al de praktijk is. Programmatisch toetsen is onderdeel van Erasmusarts 2030, het nieuwe geneeskunde curriculum dat start in september 2024.
De komende weken gaan ruim 100 docenten en studenten van de opleiding geneeskunde weer aan de slag met het ontwikkelen van belangrijke pijlers van Erasmusarts 2030: Casusgestuurd onderwijs, Projectonderwijs en Vorming Identiteit en Professionaliteit.
Het is de puzzel die het hart van elke docent een beetje sneller doet kloppen. Het inpassen van conceptuele begrippen die een student moet beheersen in een logisch onderwijsmodel. Afgelopen weken werkten docenten aan de ontwikkeling van de thematische onderwijsblokken die tezamen het Casusgestuurd- en projectonderwijs van het nieuwe curriculum Erasmusarts 2030 gaan invullen.
Primeur voor Erasmusarts 2030 tijdens Bachelor Open Dag
1.500 Studiekiezers en hun ouders kregen een voorproefje van de bachelor opleidingen van het Erasmus MC tijdens de open dag. Naast Nanobiology en Klinische Technologie maakten ze voor het eerst kennis met het nieuwe geneeskunde curriculum Erasmusarts 2030.
De grote uitdagingen in de zorg vragen niet alleen om trans-disciplinair onderzoek, maar ook om trans-disciplinair onderwijs. Daarom lanceren TU Delft, Erasmus MC en Erasmus Universiteit Rotterdam in 2023 de Schools of Convergence.