Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Project-gestuurd onderwijs: vrijheid brengt verantwoordelijkheid mee

26 juli 2022

Komend studiejaar doen studenten en docenten al ervaringen op met project-gestuurd onderwijs, één van de onderwijsvormen van het nieuwe geneeskunde curriculum, Erasmusarts 2030. De minor “From Science to Society” is een vak dat zo is opgezet.

“De minor helpt ons de ins & outs van project-gestuurd onderwijs gedurende 10 weken in de praktijk te ontdekken,” vertelt coördinator Silvan Licher. “Eén van de kenmerken is dat we externe stakeholders betrekken om vraagstellingen uit de maatschappij te introduceren waaraan de studenten gaan werken.”

De vraag die in From Science to Society centraal staat is hoe de resultaten van wetenschappelijk onderzoek kunnen landen in de samenleving. Daar is meer voor nodig dan een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Het kunnen overzien en verwoorden van de maatschappelijke impact en het betrekken van relevante publieksgroepen horen daar tegenwoordig ook bij. De minor sluit daarmee aan bij maatschappelijke betrokkenheid als één van de speerpunten in Erasmusarts 2030.

De studenten werken in groepen naar een eindproduct. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een website of een tekst gericht op het algemene publiek gebaseerd op een wetenschappelijk artikel. “Tijdens het proces krijgen studenten veel vrijheid en daarmee ook veel keuze om richting te geven aan hun project en eindproduct maar tegelijkertijd dus ook een bepaalde mate van verantwoordelijkheid.” Eindbeoordeling vindt plaats op basis van hoe het groepsproces is verlopen, kwaliteit van het eindproduct en de presentatie ervan tijdens een afsluitend symposium.
 
De minor From Science to Society start eind augustus en duurt 10 weken. Derdejaars studenten van de Erasmus Universiteit, TU Delft of de Universiteit Leiden kunnen zich tot 31 juli inschrijven. Voor meer informatie zie de website van de EUR of neem laagdrempelig contact op met een van de coordinatoren: Silvan Licher of Natalie Terzikhan.