Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Samen aftellen tot Erasmusarts 2030

19 december 2023

Over minder dan een jaar is het zover. De bacheloropleiding van het nieuwe geneeskundecurriculum gaat in september 2024 van start. Docenten, studenten en onderwijsondersteuners telden op 1 december samen af tot Erasmusarts 2030.

Maarten Frens, prodecaan Onderwijs, begon met goed nieuws. De keuzegids hoger onderwijs heeft onze geneeskundeopleiding als topopleiding aangemerkt, op basis van de mening van onze studentenDus je zou kunnen zeggen dat Erasmusarts 2030 zijn schaduw al vooruitwerpt. Doordat we elke dag zo enthousiast bezig zijn het onderwijs van morgen is de kwaliteit al top nog voordat we begonnen zijn.’ 

Planning

Alexandra Joon, onderwijscoördinator van de Bachelor Geneeskunde, presenteerde de planning van de onderwijsontwikkeling, waar alle betrokkenen inmiddels reikhalzend naar uit kijken. De ontwikkeling van onderwijsmaterialen voor elk blok begint 12 maanden voor de start van het blok in het curriculum. Vanaf dat moment leren docenten de vaardigheden voor het ontwikkelen van de casuïstiek, de bloktoets en flankerend onderwijs. Doel is om het onderwijsmateriaal te hebben afgerond twee maanden voor de start van het blok.

Voorproefje van Casusgestuurd onderwijs

Gijs Elshout, programmadirecteur Bachelor Geneeskunde, liet zien wat casusgestuurd onderwijs (CGO) inhoudt en wat de ervaringen zijn van de pilots die zijn gedraaid. Vervolgens was het aan de aanwezigen om te discussiëren over elementen van casusgestuurd onderwijs aan de hand van stellingen, zoals:  Didactische vaardigheden van de tutor zijn belangrijker dan inhoudelijke expertise’ en ‘Er moet een beperking komen op hoeveelheid literatuur voor gestuurde zelfstudie’.

Docentprofessionalisering

Tanisha Bachasing, clusterleider Docentprofessionalisering, liet zien hoe het ervoor staat mety de ontwikkeling van het aanbod voor professionalisering van bestaande en nieuwe docenten. Tanisha werkt bij de Community for Learning and Innovation van de EUR, dat het Erasmus MC hierin ondersteunt. De docentprofessionalisering blijft komende jaren parallel lopen aan de ontwikkeling van EA2030.