Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

1 jaar Genomics in Society

15 oktober 2023

Het is een jaar geleden dat de nieuwe research master Genomics in Society (GiS) van start ging. De eerste studenten zijn inmiddels op de helft van de tweejarige master en een nieuwe lichting studenten is gestart. De inschrijving voor 2024-2025 is geopend. Niet alleen voor Genomics in Society, maar voor alle research masters binnen Erasmus MC Graduate School.

Docenten en studenten hebben het afgelopen jaar veel geleerd. Ze hebben niet alleen kennis vergaard door hard werken, toewijding en doorzettingsvermogen, maar ze hebben ook belangrijke uitdagingen overwonnen. De voortgang die ze gedurende deze tijd geboekt hebben vormt een sterke basis voor het komende jaar. Boy Vijlbrief, docent Ethics of Genomics: ‘Het eerste jaar GiS was erg bijzonder omdat het onderwijs wat je met elkaar ontworpen hebt echt tot leven komt. Het is heel spannend om het onderwijs te testen. Hebben studenten bijvoorbeeld alle leerdoelen behaald met de geplande leeractiviteiten?’

Interdisciplinair karakter

Het Genomics in Society programma leidt studenten op tot gespecialiseerde onderzoekers en professionals in een relatief nieuw interdisciplinair onderzoeksdomein. In het eerste jaar van de master ligt de focus vooral op theorie. In het tweede jaar gaan studenten hun nieuw opgedane kennis in de praktijk inzetten tijdens een stage.

Doordat studenten met verschillende studierichtingen worden toegelaten heeft de onderzoeksmaster een interdisciplinair karakter. Deze verscheidenheid aan achtergronden verrijkt het programma en stelt deze multidisciplinaire groep studenten in staat om samen te werken en een interdisciplinaire onderzoekstaal te ontwikkelen.

Abduallah, student van de eerste lichting van Genomics in Society: ‘Wat Genomics in Society tot een uniek programma maakt, is dat het een onderwerp als genomics vanuit verschillende perspectieven benadert. Het richt zich op hoe mensen met verschillende achtergronden kunnen samenwerken. Mijn klasgenoten hebben bijvoorbeeld verschillende achtergronden en het is echt geweldig om de synergie in groepsprojecten en klassikale discussies te ervaren.’ Boy vult aan: ‘Iets wat ook heeft bijgedragen aan deze synergie is het nauwe contact tussen studenten en docenten. Hierdoor kunnen wij als docenten snel schakelen. Bijvoorbeeld door bepaalde toetsvormen aan te passen waar nodig en in te spelen op werkdruk die studenten ervaren. Die flexibiliteit heb je echt nodig bij het uitvoeren van een nieuwe opleiding.’

De brug tussen wetenschap en maatschappij

Genomics in Society zorgt ervoor dat studenten een brede kennis hebben op het gebied van psychologie, bestuur, ethiek en ondernemerschap, maar een diepgaande expertise op het gebied van genomics. Hierdoor kunnen studenten een brug slaan tussen wetenschap en maatschappij, zodat ze kunnen bijdragen aan een positieve impact van genomics in de samenleving. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over de opleiding.

Inschrijving is open

De inschrijving voor Genomics in Society en de andere research masters is geopend. De inschrijfdeadline voor geneeskundestudenten en studenten uit Europa (EEA) is 1 april 2024. Studenten van buiten Europa (non-EEA) moeten zich voor 1 maart 2024 aanmelden. Klik hier voor een overzicht van alle research masters.