Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Terugblik Clinical Health Science Day 2023

Terugblik Clinical & Health Sciences Day 2023

8 juni 2023

Op 9 mei 2023 vond de eerste editie van de Clinical & Health Sciences Day plaats. Een symposium in het teken van klinische en gezondheidswetenschappen, georganiseerd door Erasmus MC Graduate School. In dit bericht kijken we terug op een fantastische dag.

 

Meer dan 250 bezoekers, bestaande uit PhD kandidaten, supervisoren en research master studenten, kwamen samen in congrescentrum De Doelen in het hart van Rotterdam. Het programma bestond uit 10 presentaties en 20 pitches door PhD kandidaten, poster walks tijdens de pauzes, twee keynote lectures, een verzorgde lunch, klassieke muziek en de dag werd afgesloten met een receptie en een diner.

Keynote lectures

Passend bij het thema van de dag, ‘Diversity in Science’, verwelkomden we twee keynote speakers. Niemand minder dan prof. dr. Joost Gribnau en prof. dr. Semiha Denktaş spraken over diversiteit binnen onderzoek en binnen de maatschappij.

De keynote lecture van prof. dr. Joost Gribnau (Department of Developmental Biology bij Erasmus MC) ging over sekseverschillen in ziekteprevalentie, etiologie en modellering. Een onderwerp dat de laatste jaren steeds vaker gesprek van de dag is binnen de gezondheidszorg.

In tegenstelling tot de onderzoeks-gerelateerde lecture van Joost Gribnau, sprak prof. dr. Semiha Denktaş, Chief Diversity Officer bij Erasmus Universiteit, over wat een organisatie kan en zou moeten doen om een inclusieve, diverse, rechtvaardige en toegankelijke organisatie te realiseren. Een inspirerend verhaal dat vooral anno 2023, en voor toekomstige jaren, van belang is. Niet alleen voor onderzoek, maar juist voor de maatschappij.

Netwerken centraal

Symposia als de Clinical & Health Sciences Day geven onderzoekers niet alleen de kans om inspiratie op te doen, maar ook om in contact te komen met andere onderzoekers. Tijdens de Clinical & Health Sciences Day werd dan ook veelvuldig genetwerkt. Vooral de posters in de foyer waren onderwerp van gesprek.

Voor en door PhD’ers

De organisatie van de Clinical & Health Sciences Day kreeg hulp van een scientific committee dat meedacht over de invulling van het programma en de te benaderen keynote speakers. Daarnaast werd er ook een abstract committee samengesteld dat alle ingezonden abstracts heeft gelezen en beoordeeld, waar vanuit de indeling voor presentaties, pitches en posters werd opgesteld. Een evenement voor en door PhD’ers dus.

Divers, interessant en goed georganiseerd

Niet alleen de organisatie van de Clinical & Health Sciences Day vond het een geslaagde dag, maar ook de bezoekers waren erg tevreden bleek uit de evaluatie. Het evenement werd beoordeeld met het gemiddelde cijfer 8 en werd omschreven als interessant, divers en goed georganiseerd. Ruim 80% van de respondenten gaf aan nieuwe connecties te hebben gemaakt en nieuwe inzichten te hebben opgedaan.