Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Coschap

Oudste coschap / Semi-arts stage urologie

Startmoment: Doorlopend
Duur: 12 weken
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Kanker Instituut, Urologie

Studenten Geneeskunde zijn van harte welkom voor een oudste coschap/semi-arts stage van 12-18 weken bij de afdeling Urologie.

Over deze opleiding

Overzicht

In dit coschap maak je door middel van korte stages nader kennis met de vier aandachtsgebieden van de urologie:

  • oncologische chirurgie
  • kinderurologie,
  • andrologie
  • functionele en reconstructieve urologie. 

Waarom bij Erasmus MC?

Het vak urologie is niet alleen een snijdend specialisme, maar heeft ook beschouwende aspecten. De uroloog voert naast operaties namelijk de diagnostiek en nazorg zelf uit.

De afdeling Urologie van het Erasmus MC is met name gespecialiseerd in de vroege opsporing van kwaadaardige ziekten als kanker van de prostaat, blaas en teelballen. In de zorg voor onze patiënten kunnen we op elk gebied gebruik maken van de nieuwste apparatuur en laatste kennis.

Ten tweede werken onze specialisten samen in een nationaal en internationaal netwerk van wetenschappers, universitaire ziekenhuizen en industrieën. We kunnen zo gebruik maken van de modernste vormen van onderzoek.

Onze nieuwe kennis delen wij graag met patiënten, studenten en collega’s. Met name door onderwijs te verzorgen. Zo geven wij vorm aan onze maatschappelijke taak om te zorgen voor de best mogelijke zorg. Nu, morgen en voor de volgende generatie.

Praktische informatie

Programma

Je neemt deel van alle voorkomende activiteiten op de afdeling en polikliniek, inclusief besprekingen, visites, poliklinische consulten, diagnostische procedures en operatieve ingrepen.

Het programma bevat o.a. video-urodynamisch onderzoek, prostaatbiopsieën, cystoscopieën, echografie van het scrotum en de prostaat, ESWL, poliklinische ingrepen (vasectomie, circumcisie), catheterisaties, participatie in grote operatieve ingrepen en laparoscopie, endoscopische ingrepen, brachytherapie, poliklinisch spreekuur en een stage op de afdeling urologie als semi-arts.

Tijdens de afdelingsstage krijg je de medeverantwoordelijkheid over een aantal patiënten, onder supervisie van de zaalarts/AIOS urologie.   In de afsluitende week van het coschap geef je een klinisch georiënteerde voordracht (zgn. CAT) voor de klinische staf en de arts-assistenten over een door de coassistent en supervisor gekozen onderwerp, bijvoorbeeld naar aanleiding van een klinische ervaring.

Het vak urologie is niet alleen een snijdend specialisme, maar heeft ook beschouwende aspecten. De uroloog voert naast operaties namelijk de diagnostiek en nazorg zelf uit.

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Geïnteresseerd in een oudste coschap Urologie? Neem ruim van tevoren contact op of een oudste coschap in de periode van je voorkeur mogelijk is.

Mw. Ruth Lammers-Veling, adviseur onderwijs, mail

Inhoudelijke vragen over het coschap kun je richten aan:

Dr. Martijn Busstra, uroloog, mail

Het oudste coschap is ook toegankelijk voor geneeskundestudenten van andere universiteiten in Nederland.

Studeer je geneeskunde in het Erasmus MC? Kijk dan op STiP hoe je je kunt inschrijven voor het oudste coschap.