Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Huidbiopt wegens mogelijke huidkanker

Een biopt is een klein stukje weefsel dat door het specialisme Pathologie wordt onderzocht. Door het biopt te onderzoeken kan de diagnose huidkanker worden bevestigd of juist worden uitgesloten.

Download PDF

Over de behandeling

Wat we gaan doen

Na een plaatselijke verdoving, wordt met een klein soort 'appelboortje' een stukje huid bij u weggehaald. Dit stukje huid wordt door het specialisme pathologie bewerkt, zodat de cellen in uw huid goed zichtbaar zijn onder de microscoop. Aan de hand van de cellen die worden gevonden kan een diagnose worden gesteld en een behandelplan gemaakt. De arts of verpleegkundig specialist belt u over de uitslag van dit onderzoek. Hiervoor wordt met u een belafspraak gemaakt.

ROSCAN biobank

Als uit het onderzoek blijkt dat u huidkanker heeft, kan het zijn dat u wordt gevraagd om deel te nemen aan de ROSCAN biobank. De ROSCAN biobank is een verzameling van klinische gegevens en lichaamsmateriaal, zoals huid en bloed, die voor toekomstig onderzoek gebruikt kan worden. Met het onderzoek hopen we de zorg van huidkankerpatiënten in de toekomst te kunnen verbeteren.

Uw deelname is geheel vrijwillig, u krijgt er geen vergoeding voor.

Als u aanmerking komt voor de ROSCAN biobank ontvangt u met uw eerstvolgende afsprakenbrief een uitgebreid informatiepakket en een toestemmingsformulier. Hierin wordt de hele procedure uitgebreid uitgelegd. Ook staan hierin de gegevens van de mensen met wie u contact kunt opnemen om verdere vragen te beantwoorden.

Meer informatie

Kanker.nl

Informatie over kanker, de behandeling ervan of leven met kanker. Ervaringen van anderen. Hulp en ondersteuning. www.kanker.nl

Huidkanker Stichting

Het platform voor niet-melanoom huidkankerpatiënten www.hukas.nl

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris: