Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Dermatologie

Welkom in onze wereld van de huid. Wij zijn dermatologen, dé specialisten van de huid. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Iedereen krijgt vroeg of laat wel eens een huidprobleem. Wij behandelen iedereen. Van jong tot oud. Wij streven ernaar dat iedereen zo goed mogelijk in zijn vel zit. Het stellen van de juiste diagnose en het kiezen van de beste behandeling vinden wij een uitdaging. Bovendien doen wij veel wetenschappelijk onderzoek om de zorg nóg verder te verbeteren. We gaan tot het uiterste en werken intensief samen met andere specialismen om u de beste zorg te leveren.

Veelgestelde vragen coronavirus

De belangrijkste vragen en antwoorden rondom het coronavirus voor patiënten met huidziekten vindt u op deze pagina.

Lees meer

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Alles aan de buitenkant van het lichaam behoort tot de huid. Haar, nagels, slijmvliezen, maar ook de aders en lymfevaten in de benen horen bij de dermatologie. De belangrijkste functie van de huid is om ons te beschermen. Het is de barrière tussen onze inwendige organen en de wereld om ons heen. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Sterk, tastbaar, zichtbaar en dus belangrijk vanwege de eerste indruk die het iemand geeft. De huid kent ook vele aandoeningen, meer dan 2000 verschillende soorten! Van huidkanker tot spataders. Van allergie en eczeem tot psoriasis. Van acne tot geslachtsziekten. Van medisch tot cosmetisch. De huid kan ook een "spiegel" zijn voor interne ziekten. Dat maakt ons vak complex en divers. Een gezonde huid is dus bijzonder! 

Wat willen we bereiken?

We beseffen ons dat huidziekten veel impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven van u als patiënt of betrokkene. Ons doel is dat iedereen letterlijk en figuurlijk zo goed mogelijk in zijn of haar vel zit. Daarvoor zijn wij bereid om tot het uiterste te gaan. Wij zien u. Wij luisteren. Wij werken samen in een team en met andere specialismen om u de best mogelijke zorg te geven.

Waarom naar het Erasmus MC?

Voor de meeste huidziekten hebben wij internationaal erkende experts in ons team. Experts op het gebied van huidkanker, spataderproblematiek, eczeem, psoriasis, allergie, huidziekten bij kinderen, haar- en nagelziekten, tropische huidziekten, huidaandoeningen bij de donkere huid, om er maar enkele te noemen. Dankzij onze kennis, ervaring en samenwerkingen, gecombineerd met het doen van wetenschappelijk onderzoek kunnen wij steeds beter voor u zorgen.

 

 

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Wetenschappelijk onderzoek

Naast patientenzorg en onderwijs is wetenschappelijk onderzoek onze grootste passie. Het doel is om u steeds betere zorg te kunnen bieden.  

In het wetenschappelijk onderzoek richten wij ons met name op:

 • Huidkanker 
 • Constitutioneel eczeem
 • Hidradenitis suppurativa

Artsen kunnen u dus vragen of u wenst deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Onderwijs

 

Onderwijs en opleiding dermatologie

 

Een gezonde huid is bijzonder!

De huid is ons grootste, meest zichtbare en tastbare orgaan van het menselijk lichaam. Het is een van de weinige organen dat zich continu vernieuwd (denk aan de opperhuid, haren, nagels), heel bijzonder dus! Helaas krijgt iedereen vroeg of laat in zijn of haar leven huidziekten. Van korte duur of chronisch, van goedaardig tot kwaadaardig, soms besmettelijk, soms heel duidelijk zichtbaar en vaak met veel impact op de kwaliteit van leven.  Huidaandoeningen kunnen ook een uiting zijn van interne ziekten. Er zijn meer dan 2000 verschillende huidziekten en er is veel overlap met andere specialismen, zoals plastische chirurgie, interne geneeskunde en gynaecologie. Dat maakt ons werk uitdagend en divers!

Dermatologie als specialisme

Dermatologen kunnen de meeste huidziekten zelf diagnosticeren, veel aanvullende diagnostiek zelf uitvoeren (bijvoorbeeld duplex onderzoek) en veel huidaandoeningen zelf behandelen. Aangezien dermatologie een visueel vak is, is een scherpe klinische blik onontbeerlijk. Daarnaast zitten er veel technische aspecten aan het vak, waardoor de dermatoloog van tegenwoordig zeer handvaardig is. Dermatologie is grotendeels een poliklinisch vak, met veel afwisseling. Wij zien de gehele patientenpopulatie, van jong- tot oud. Dermatologen kunnen goed kijken en luisteren en besteden zowel aandacht aan de huidziekte zelf, als de impact ervan op het dagelijks functioneren. Voor de complexe zorg werken wij samen met andere specialismen. Een goede dermatoloog is een teamspeler. 

Dermatologie en onderwijs

Wij gaan tot het uiterste om patiënten zo goed mogelijk te helpen. Om de zorg in het geheel te verbeteren en de kwaliteit hoog te houden, vinden wij het van groot belang om onze kennis te delen met onze colllega's, de jonge dokters van de toekomst en alle anderen die betrokken zijn bij patiënten met huidaandoeningen. Zowel in Nederland, als in het buitenland.  

Om deze reden zijn de dermatologen van het Erasmusmc, ook gepassioneerde docenten en zetten zij zich enorm in voor de volgende opleidingen:

 • Bachelor/ master geneeskunde
 • Opleiding tot dermatoloog
 • Verdiepingsstages voor dermatologen in opleiding: Mohs micrografische chirurgie, flebologie, kinderdermatologie, cosmetische dermatologie, laser
 • Cursorisch onderwijs voor dermatologen in opleiding (o.a. dermato-oncologie, dermato-chirurgie, inflammatoire huidaandoeningen, haar en nagel pathologie, psycho-dermatologie)
 • Fellow/ post graduate opleiding voor dermatologen in Mohs micrografische chirurgie (nationaal en internationaal)
 • Opleiding tot physician assistant dermatologie

Overige onderwijsactiviteiten: o.a. onderwijs aan huisartsen (in opleiding), dermatologen, andere specialisten (in opleiding), verpleegkundigen dermatologie, dokters assistenten dermatologie,  operatie assistenten, cosmetisch artsen

De afdeling dermatologie van het Erasmusmc organiseert de volgende congressen:

 • Into Veins (flebologie congres)
 • Into Flammation
 • Cells to Surgery
 • Eramus Aesthetics Congress
 • European Hidradenitis Suppurativa Foundation

 

 

 

Operatie

Behandelingen

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor