Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Maag- of slokdarmoperatie

Versneld herstelprogramma

Download PDF

U wordt binnenkort opgenomen voor een maag- of slokdarmoperatie. De zorg voor en na de operatie is helemaal gericht op een zo snel mogelijk herstel. U volgt een zogenoemd ERAS-programma. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery. Vrij vertaald bekent dit ‘versneld herstel na de operatie’.

Over het herstelprogramma

Wat is een versneld herstelprogramma?

De zorg voor, tijdens en na de operatie is gebaseerd op zo'n 20 zorgprincipes. Deze principes hangen samen met voeding, beweging en pijnbestrijding. Door volgens deze principes te werken, kunt u 7 dagen na de operatie al ontslagen worden uit het ziekenhuis.

Wat is het doel?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een versneld herstelprogramma zorgt voor minder complicaties tijdens de opname en voor een eerder ontslag naar huis in een betere conditie.


Uw eigen rol in het programma

Voor de operatie

Preoperatieve screening
Om u goed en veilig voor te bereiden op de operatie, heeft u enige tijd voor de operatie een preoperatieve screening. Deze screening bestaat uit een gesprek met een anesthesioloog. De anesthesioloog stelt u een aantal vragen over uw gezondheid, ziektegeschiedenis en medicijngebruik en beoordeelt uw algehele gezondheid. Soms is het nodig om extra informatie te krijgen van andere specialisten, zoals de longarts of cardioloog. Heeft u zelf vragen over de narcose of over pijnstilling na de operatie, dan kunt u deze tijdens dit gesprek stellen.

Voorlichting
Versneld herstel begint al ver voor de operatie. Het is belangrijk de informatie die u van ons krijgt goed te lezen in de tijd voor de operatie. Op deze manier bent u goed voorbereid en zijn er minder verrassingen. Goede voorlichting voorkomt onzekerheden en vermindert angst.

Leefstijl
Voor de operatie moet u stoppen met roken. Daarnaast is het belangrijk om actief te blijven. Dit verbetert de doorbloeding en vermindert de kans op complicaties. Dagelijks wandelen, lopen en fietsen zijn goed voor de opbouw van uw conditie. U mag dat - naar kunnen - zoveel mogelijk doen, maar tenminste 30 tot 60 minuten per dag.

Na de operatie

Ook na de operatie heeft u een actieve rol in het herstelprogramma. U moet meer en sneller (met hulp) bewegen. U moet langer uit het bed zijn na de operatie. En u moet vaak oefeningen doen bij het ademhalen. Door snel weer actief te zijn, verkleint u de kans op complicaties en beperkt u het verlies van spierkracht. Bij elke stap in het herstel krijgt u natuurlijk hulp en uitleg van ons team van zorgverleners.

Eten en drinken

Vaak is eten lastig bij patiënten met maag- of slokdarmkanker. Meestal heeft u voor de operatie al contact gehad met een diëtist. Tijdens de opname heeft u ook contact met de diëtist, vanwege de sondevoeding die vaak (tijdelijk) nodig is na de operatie en voor adviezen over het eten met een buismaag of na een gedeeltelijke of totale maagverwijdering. U mag de dagen voor de operatie gewoon eten. Het is zelfs belangrijk dat u goed eet in deze periode. U bent dan goed gevoed als u wordt geopereerd. Ook de dag vóór de operatie mag u gewoon eten.


Heeft u nog vragen?

Met al uw vragen kunt u terecht bij onze verpleegkundig specialist. Deze verpleegkundig specialist begeleidt u tijdens het hele traject, zowel op de polikliniek als in de kliniek. Neemt u gerust contact met hem of haar op als iets niet duidelijk is of als u vragen heeft.


Contact

  • Polikliniek OES (010) 704 0590
  • Erasmus MC: (010) 704 0 704