Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Bestraling borst (gedeelte)

Partiële mamma bestraling

Radiotherapie is één van de behandelmethodes om tumoren te behandelen. Het wordt ook wel bestraling genoemd

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Letterlijk betekent radiotherapie: behandeling met behulp van straling. Het is één van de methodes om tumoren te behandelen. Radiotherapie kan de groei van tumoren stoppen omdat tumorcellen gevoelig zijn voor straling. Door bestraling worden eventueel achtergebleven tumorcellen gedood. De tumorcellen gaan dood terwijl de gezonde cellen zich herstellen.

De stralenbundel bestaat uit sterke röntgenstralen en is onzichtbaar. De straling wordt precies gericht op het gedeelte van het lichaam waar de straling nodig is.

Een behandeling met radiotherapie bestaat meestal uit meerdere bestralingen
Het bestralingsapparaat dat voor gedeeltelijke borstbestraling wordt gebruikt is meestal de Cyberknife.

Hoe gaan we te werk?

Het kan zijn dat bij u bestraling van een beperkt deel van de borst mogelijk is. De arts bespreekt dat met u.

De behandeling bestaat uit de volgende stappen:

  • Een gesprek met de radiotherapeut
  • Het maken van een vacuummatras
  • Het maken van een CT-scan
  • Bestraling op de Cyberknife

Meer informatie over deze behandeling kunt u vinden in de folder "Bestraling van de borst op de Cyberknife".

In een voorlichtingsfilm worden de verschillende stappen van een behandeling met de Cyberknife toegelicht. In deze film ziet u een patiënt met longkanker en niet met borstkanker zoals bij u, maar de stappen zijn hetzelfde. In de film geven we ook informatie over de bijwerkingen. De bijwerkingen bij het bestralen van de borst zijn wel iets anders dan bij het bestralen van de long.

Voor een bestraling met de Cyberknife maken we eerst een vacuümmatras. Tijdens de bestraling ligt u in dat matras. Meer informatie hierover vindt u in het filmpje over het vacuümmatras .

Wat is het doel?

Radiotherapie kan groei van kankercellen stoppen, omdat de cellen van een tumor gevoeliger zijn voor straling dan gezonde cellen. Door bestraling worden de kanker cellen gedood. Radiotherapie wordt na een operatie toegepast om eventueel achtergebleven cellen te vernietigen. 

Voorbereiding

Voor het eerste bezoek bij uw radiotherapeut kunt u de voorlichtingsfilm bekijken en de algemene folder lezen. 

Tijdens dit bezoek krijgt u informatie over welke behandeling het beste voor u is en is er tijd om vragen te beantwoorden. Om voorbereid te zijn op uw afspraak, kunt u vooraf de vragen opschrijven. Het is aan te bevelen om iemand mee te nemen naar dit gesprek.

In sommige gevallen kan aansluitend na de afspraak met uw arts gestart worden met de voorbereiding van de behandeling (zoals een CT scan).

 

Bijwerkingen & complicaties

Vermoeidheid is een bijwerking die regelmatig voorkomt. Probeer zoveel mogelijk uw normale dagritme aan te houden en uw conditie op peil te houden zolang dat mogelijk is. Ook komen reacties van de huid veel voor.

In onze folder leest u meer over "Veelgestelde vragen en bijwerkingen over radiotherapie bij borstkanker".

Thuis

Bijwerkingen van de bestraling nemen niet direct na de laatste bestraling af. De huidreactie neemt meestal gedurende de 1e week na de bestraling nog iets toe. Ook de andere bijwerkingen zoals steken in de borst en gevoeligheid van de borst verdwijnen meestal pas na een paar weken of soms maanden.

Wanneer neemt u contact op?

Indien u tijdens uw behandeling last heeft van bijwerkingen van de bestraling, dan kunt u dit overleggen met de radiotherapeutisch laboranten op het bestralingstoestel.

Daarnaast werken op de zorgpost van de Radiotherapie verpleegkundigen die speciaal opgeleid zijn voor zorg aan patiënten die bestraald worden en die kunnen adviseren bij bijwerkingen.

Gedurende de behandeling heeft u ook afspraken met uw radiotherapeut waarin u de klachten van de behandeling kunt bespreken.

Voor alle dringende vragen buiten kantoortijden en tijdens het weekend kunt u contact opnemen met het Erasmus MC via het algemene telefoonnummer (010) 704 07 04 en vraag naar de dienstdoende radiotherapeut.

Resultaat

Bestraling van de borst na de borstsparende operatie wordt vrijwel altijd uit voorzorg gedaan. Er kan daarom direct na afloop van de bestraling geen onderzoek gedaan worden om te zien of het gewerkt heeft.

U krijgt in het 1e jaar na de bestraling een aantal controle afspraken bij de radiotherapeut om eventuele bijwerkingen te bespreken. Na 3 jaar wordt u mogelijk nog een keer opgeroepen voor een laatste controle.


Met wie heeft u te maken?

Contactgegevens van onze afdeling vindt u hier.

Tijdens uw behandeling bij Radiotherapie kunt u te maken krijgen met de volgende radiotherapeuten:

Kijkt u ook eens op de website van Holland PTC (Holland Protonen Centrum) waar Radiotherapie mee samenwerkt.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor