Kanker Instituut

logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Academisch Borstkankercentrum

In het Academisch Borstkankercentrum werken artsen en verpleegkundigen die zich volledig hebben toegelegd op de behandeling en begeleiding van vrouwen met borstkanker.

Over dit centrum

Wat we doen

Deze nieuwe pagina's over het Academisch Borstkankercentrum worden verder ontwikkeld. Wanneer u informatie niet terug vindt op deze site, kijkt u dan op de oude website via deze link: Academisch Borstkankercentrum

Wat doet dit centrum?

Binnen het Academisch Borstkanker Centrum (hierna: ABC) zien we jaarlijks ongeveer 400 nieuwe patiënten met borstkanker.

Patiënten worden bij het ABC gezien wanneer:

 • de patiënte zeer jong is op het moment dat de borstkanker geconstateerd wordt (onder 30 jaar).
 • er erfelijke borstkanker in de familie is en de vrouw nauwkeurig gevolgd wil worden.
 • een patiënte tegelijkertijd zwanger is en naast een goede borstkankerbehandeling ook de zwangerschap wil voortzetten.
 • de ziekte ten tijde van de ontdekking al uitgebreid is en het team van het ABC mede kan beoordelen in hoeverre uitgebreide behandeling en operatie nog lukken.
 • de patiënte graag wil meedoen aan een voor het ABC specifiek wetenschappelijk project.
 • een man de diagnose borstkanker heeft gekregen.
 • de patiënte (en haar familie) graag de mening van de specialisten in het ABC wil weten voordat ze elders met een behandeling start (zogenaamde “tweede mening”).

Wat willen we bereiken?

We streven ernaar patiënten een uitstekende behandeling te geven die is toegespitst op elke individuele patiënt. Dit doen we in samenwerking met andere ziekenhuizen in de regio met als doel de zorg voor patiënten met borstkanker in de regio Rotterdam-Rijnmond te optimaliseren.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Binnen het ABC bestaat een intensieve samenwerking tussen de verschillende behandelaars zoals de mammachirurg, plastisch chirurg, internist-oncoloog, radiotherapeut en gyneacoloog. Verschillende specialisten zien de patiënten gezamenlijk in de zogenaamde Joint Clinic van het ABC. Meerdere malen per week vindt er tussen al deze specilialismen overleg plaats over de te behandelen patienten (Multidiscipliniar overleg). Naast de behandelaars zijn hierbij ook de specialisten van de mammaradiologie, mammapathologie en klinische genetica (erfelijkheidsonderzoek) aanwezig. Gezamenlijk stellen we het beste behandelplan op voor onze patiënten. Dit doen we op basis van de meest actuele kennis.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Het Academisch Borstkanker Centrum (ABC) werkt samen met de Havenpolikliniek en het IJsselland Ziekenhuis.

Op de site van Borstkankervereniging Nederland is heel veel informatie te vinden over borstkanker. 

Bij Stichting Mammarosa is informatie te vinden over borstkanker voor anderstalige en laaggeletterde vrouwen in Nederland. 

Wetenschappelijk onderzoek

In het ABC wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Aan haar patiënten wordt toestemming gevraagd om mee te doen, dan wel bloed of een stukje borst-(kanker)weefsel beschikbaar te stellen voor onderzoek. Ook onderzoeken we de effecten van verschillende manieren van lymfeklier-verwijdering.

Daarnaast zijn we op zoek naar oorzaken waarom bepaalde antikankermedicijnen soms niet effectief zijn bij patiënten en testen we de borstkankercellen op de aanwezigheid van bepaalde mechanismen die beschadiging door chemotherapie of bestraling kunnen helpen herstellen. Dit geeft ons inzicht in welk soort chemotherapie het meest effectief is.
Uiteraard bestuderen we ook verschillende behandelmethoden, zowel in de eerste fase van borstkanker als in geval van uitgezaaide borstkanker.

Onderzoeken

Onderzoeken die u kunt verwachten wanneer u bij het Academisch Borstkankercentrum behandeld wordt, zijn:

 • Lichamelijk onderzoek.
 • Mammografie.
 • Echografie.
 • Punctie en biopsie.
 • MRI-scan.
 • Botscan.
 • PET/CT-scan.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor