Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Brachytherapie

Inwendige bestraling

Radiotherapie is één van de behandelmethodes om tumoren te behandelen. Brachytherapie bestaat uit een inwendige bestraling met een kleine radioactieve bron.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Brachytherapie is een inwendige bestraling waarbij u korte tijd veel straling krijgt toegediend via een kleine stralingsbron dichtbij of in de tumor.

Hoe gaan we te werk?

De radiotherapeut bespreekt met u het behandelplan. Voor elke bestraling koppelen we de flexibele buisjes die bij u zijn ingebracht, via verlengsnoertjes aan het HDR-bestralingsapparaat. Op die manier kan de radioactieve bron bij u ingebracht komen en kan de bestraling beginnen. Tijdens de bestraling bent u alleen in de kamer. Er is een camera aanwezig, zodat wij u tijdens de bestraling kunnen volgen. Zodra de bestraling klaar is, gaat de radioactieve bron automatisch terug in de kluis van het bestralingsapparaat. Daarna koppelen we de buisjes los. Vanaf dat moment is er geen straling meer in uw lichaam en ook niet in de kamer. Tussen de bestralingen door zijn de buisjes afgesloten door een dopje, zodat er geen vuil in kan komen.

Wat is het doel?

Met brachytherapie behandelen we kleine tumoren door middel van bestraling waarbij de organen eromheen gespaard blijven.

Bijwerkingen & complicaties

Thuis

Na de bestraling gaat u weer terug naar de verpleegafdeling of naar huis.

Resultaat

 

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor