Kanker Instituut

Stethoscoop
Behandeling

Hyperthermie

Warmtebehandeling

Hyperthermie betekent letterlijk 'verhoogde temperatuur'. We geven hyperthermie als plaatselijke warmtebehandeling in combinatie met radiotherapie of chemotherapie.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Hyperthermie betekent letterlijk ‘verhoogde temperatuur’. Het gebied dat behandeld wordt verwarmen we door middel van elektromagnetische velden. Het is een plaatselijke behandeling; zodra de energie in het lichaam komt, wordt die plek warm. Wanneer we de apparatuur uitschakelen, trekt de warmte weer weg.

Hoe gaan we te werk?

Voor de start van de behandeling krijgt u een gesprek met een arts. Hij geeft u verdere informatie over de voor u gekozen hyperthermie-behandeling.

De behandeling wordt gegeven door middel van “lampen” die elektromagnetische straling uitzenden. Tussen de lampen en uw lichaam wordt een waterzak geplaatst. De energie wordt via het water naar uw lichaam geleid.

Na de behandeling neemt het verwijderen van alle katheters ongeveer tien minuten in beslag. Daarna is het mogelijk om te douchen. Dan bent u klaar om naar huis te gaan.

De eigenlijke warmtebehandeling duurt een uur minuten.

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is de temperatuur in het doelgebied tussen de 40 en 43 °C  te houden. Hyperthermie als behandeling alleen heeft weinig effect.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

De temperaturen worden voortdurend gecontroleerd, toch kan het rond het behandelgebied te warm worden. Als het te warm is, voelt het branderig, drukkend of onplezierig aan. Laat ons dit dan direct weten. We zetten het apparaat dan even uit, waardoor de warmte snel wegtrekt. Zo nodig kunnen we de instellingen van het apparaat aanpassen.

Thuis

Na de behandeling kunt u last hebben van de volgende bijwerkingen:

  • Vermoeidheid. Een hyperthermie-behandeling is zwaar en duurt lang. Door de temperatuurstijging levert u een lichamelijke inspanning. U kunt na de behandeling dan ook vermoeid zijn.
  • Brandwonden. Tijdens de behandeling kan als gevolg van een langdurig te hoge temperatuur een  brandwond ontstaan. Deze kan ook onder de huid zitten in het spier- of vetweefsel.
  • Irritatie bij het plassen. Door het inbrengen van de blaaskatheter kan het plassen één of een paar dagen een beetje pijnlijk zijn.

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor