Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Lichaamseigen weefsel en protheses

Wanneer een reconstructie met uitsluitend een prothese niet mogelijk of gewenst is, kan lichaamseigen weefsel toegevoegd worden. Wanneer u bijvoorbeeld bestraald bent op de borstkas, is de huidenvelop ongeschikt om opgerekt te worden. In dat geval kan de rugspier (latissimus dorsi) worden verplaatst, al dan niet met huid van de rug. Het volume kan vergroot worden door vet van de rug mee te nemen en door een (expander)prothese onder de rugspier te plaatsen. Deze methode is technisch iets complexer dan wanneer uitsluitend protheses worden gebruikt.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer 4 uur. Dit kan direct aansluitend aan de amputatie door de chirurg plaatsvinden of enige tijd daarna. Er wordt een snee (en dus een nieuw litteken) op de rug gemaakt om de spier vrij te leggen. Deze snee kan schuin verlopen of dwars in het verloop van het BH-bandje. De spier (en eventuele huid) wordt vanuit de rug naar de voorkant van de borstkas gebracht. De eigen bloedvoorziening van de spier blijft in de oksel intact. Hierna wordt de rug dichtgemaakt, nadat een drain is geplaatst. Vervolgens kan bij de borstkas een (expander)prothese onder de verplaatst rugspier worden gebracht. De huid wordt gesloten met achterlaten van een drain.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

Voor de prothesecomplicaties verwijzen wij u naar Borstprothesewissel.
Complicaties specifiek voor de rugspier zijn wondvocht (seroom) op de rug dat veelal spontaan verdwijnt door het dragen van strakke kleding. Soms is het nodig de vochtophoping op de polikliniek aan te prikken. Daarnaast kan er een trekkende gevoel in de oksel ontstaan, dat bij ernstige klachten met een relatief kleine operatie verholpen kan worden. Doorgaans ondervindt u op lange termijn geen functionele klachten van het gemis van de rugspier. Het zou een verminderde kracht van armbewegingen boven het hoofd kunnen geven.

Thuis

Thuis is het belangrijk nog rustig aan te doen en zwaar tillen, zwaar huishoudelijk werk, autorijden, sporten of uw armen hoog boven het hoofd brengen, zoveel mogelijk te vermijden. U moet gedurende 6 weken een sport-BH dragen. Na enkele dagen mag u douchen. De hechtpleisters kunt u laten zitten tot aan het eerste polikliniekbezoek, ongeveer twee weken na de operatie.

 

 

Voor meer informatie kunt u hieronder klikken op de link naar de website van B-bewust:

 

 B-bewust reconstructie met de rugspier

Resultaat

Bij het verwijderen van de prothese moet u zich realiseren dat de vorm en het volume van de borst na deze ingreep sterk kan veranderen. Bovendien kan het noodzakelijk zijn om, na het definitief verwijderen van borstimplantaten, overtollige huid te verwijderen middels een borstlift, wat resulteert in meer littekens. Uiteraard wordt dit voorafgaand aan de operatie met u besproken.

Voor meer informatie kunt u hieronder op de link klikken:

Animatie video borstreconstructie

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor