Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Borstprothesewissel

Na borstreconstructie

Klachten of een scheur in een borstprothese na een borstvergroting of reconstructie kunnen aanleiding zijn om deze te verwijderen of te vervangen.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Tijdens de operatie wordt het oude litteken gebruikt. Het kapsel kan (deels) worden verwijderd of ingesneden. In het geval van een vergroting met een prothese onder de borstklier kan de prothese deels onder de borstspier worden geplaatst. De wond wordt onderhuids gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Soms wordt een drain (slangetje) in de wond achtergelaten. U kan op de dag van de operatie of de volgende dag naar huis.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie

Met behulp van een mammografie, echo en op indicatie een MRI wordt onderzocht of de prothese intact is en in het geval van lekkage of dit binnen het kapsel is. Afhankelijk van de uitslag kan worden besloten om de prothese(n) te verwijderen of te vervangen. Als de borstvergroting in een ander ziekenhuis heeft plaatsgevonden is het belangrijk dat u de informatie over de prothesen meeneemt naar de polikliniek. Op basis van deze gegevens en het lichamelijk onderzoek worden nieuwe prothesen aangemeten. Indien u rookt, is het belangrijk dat u hiermee stopt aangezien roken slecht is voor de wondgenezing.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

Net als na elke andere operatie is er kans op complicaties. De operatie is groter en ingrijpender dan de eerste operatie. Er is kans op een nabloeding, een infectie, een gestoorde wondgenezing en/of lelijke littekens. Een nabloeding kan reden zijn tot een heroperatie om de stolsels te verwijderen. Verlies van de prothese door een infectie komt gelukkig zelden voor. Daarnaast is er kans op pijnklachten, vooral bij volledige verwijdering van het kapsel en/of plaatsing onder de spier, ongelijkheid, een verkeerde positie van de prothese, draaiing van de prothese (bij gebruik van een druppelvorm) en ontevredenheid met het resultaat. Op lange termijn is het opnieuw optreden van kapselvorming helaas mogelijk.

Thuis

Thuis is het belangrijk nog rustig aan te doen en zwaar tillen, zwaar huishoudelijk werk, autorijden, sporten of uw armen hoog boven het hoofd brengen, zoveel mogelijk te vermijden. U moet gedurende 6 weken een sport-BH dragen. Na enkele dagen mag u douchen. De hechtpleisters kunt u laten zitten tot aan het eerste polikliniekbezoek, ongeveer twee weken na de operatie.

Resultaat

Bij het verwijderen van de prothese moet u zich realiseren dat de vorm en het volume van de borst na deze ingreep sterk kan veranderen. Bovendien kan het noodzakelijk zijn om, na het definitief verwijderen van borstimplantaten, overtollige huid te verwijderen middels een borstlift, wat resulteert in meer littekens. Uiteraard wordt dit voorafgaand aan de operatie met u besproken.

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor