Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Lichaamseigen weefsel inclusief DIEP

(DIEP) Deep Inferior Epigastric Perforator-flap

U komt hiervoor in aanmerking wanneer er voldoende huid en onderhuids vet aanwezig is bij de buik, billen of binnenkant van de bovenbenen. Het meest gebruikte weefsel is een vrije lap van de buik (DIEP-lap methode). De onderstaande toelichting gaat in op het gebruik van deze DIEP-lap, maar een reconstructie met weefsel van billen of bovenbenen verloopt op een vergelijkbare manier. Geruime tijd voor de operatie wordt een zogenaamde CT-angio gemaakt om de bloedvaten bij de buik in kaart te brengen. Wanneer blijkt dat er een beschadiging van de bloedvaatjes is (bijv. na een eerdere buikoperatie of liposuctie) kan de DIEP-lap niet gebruikt worden. Dan moet voor een andere methode van lichaamseigen weefsel gekozen worden.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie

Een reconstructie met uitsluitend lichaamseigen weefsel van elders (een ' vrije lap') is technisch de meest uitdagende manier om een nieuwe borst te maken.

De operatie duurt ongeveer vijf tot tien uur, afhankelijk van een enkelzijdige of dubbelzijdige ingreep. Bij de buik worden huid, onderhuids vet en bloedvaten vrijgelegd. Vervolgens worden de bloedvaten bij de buik doorgenomen en wordt het weefsel naar de borstkas getransplanteerd. Onder de operatiemicroscoop worden de bloedvaten van de DIEP-lap aangesloten op de bloedvaten bij de borstkas. De huid en het onderhuidse vet van de onderbuik worden op deze manier gebruikt om een nieuwe borst te maken. De buikspieren worden niet verwijderd, waardoor de buikwand niet wordt verzwakt zoals bij de TRAM - methode.

De buik wordt gesloten zoals na een buikwandcorrectie, waarbij u in een lichte knikstand komt te liggen. U zal een litteken krijgen in de bikinilijn (van heup tot heup) en rondom de navel. Er worden drains geplaatst bij de borst en bij de buik.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

U verblijft gemiddeld 5 nachten in het ziekenhuis. Het herstel duurt ongeveer 6 weken, wat betekent dat u bijvoorbeeld niet mag sporten of zware spullen mag tillen. Een groot voordeel van een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel is, dat de nieuwe borst soepel, warm en lichaamseigen aanvoelt.  Wanneer de operatie geslaagd is, zijn er in de toekomst geen grote operaties meer nodig (behoudens kleine verfraaiingen).


Thuis

Zowel bij de borst als buik is er een kans op een nabloeding of een infectie. Daarnaast is er bij de buik kans op wondvocht (seroom) en zal de buikhuid na de operatie wat doof aanvoelen. De grootste complicatie bij de borst is een gedeeltelijke of gehele afsterving van de DIEP-lap bijvoorbeeld als gevolg van een stolsel in de bloedvaten. Als dit niet direct opgelost kan worden, zal in tweede instantie een nieuwe borst gemaakt moeten worden met ander weefsel.
Het voornaamste algehele operatierisico is een trombosebeen en longembolie als gevolg van de lange ligduur. Om die kans te verkleinen krijgt u tijdens de operatie en de dagen erna voetpompjes.

De kans op complicaties is sterk verminderd wanneer u een BMI heeft beneden de 30 en niet rookt.

 

Voor meer informatie kunt u hieronder klikken op de links:

Folder borstkanker www.KWF.nl

Animatie video DIEP

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor