Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Medische tatoeage

Met een medische tatoeage kunnen we de indruk van een tepel wekken (na bijvoorbeeld een borstreconstructie) en littekenweefsel en wijnvlekken behandelen.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Tepelreconstructie (areola)     

Met een medische tatoeage kunnen we een nieuw tepelhof (areola) realiseren. Als het nodig is, brengen we extra diepte aan met 3D-technieken. Zo kunnen we, als er geen tepelreconstructie heeft plaatsgevonden, toch de indruk wekken van een tepel. Samen met de behandelend therapeut Jorien Slierendregt bepaalt u de vorm en de kleur van het tepelhof om een mooi eindresultaat te krijgen.

Medische tatoeage: Tepelreconstructie

Behandeling van vasculaire malformaties zoals wijnvlekken (naevus flammens)  

Een wijnvlek (naevus flammens) is een niet-erfelijke, aangeboren afwijking in de huid. Vaak geeft deze afwijking op latere leeftijd een paarse verkleuring van de huid. De eerste behandelingen vinden plaats bij de dermatoloog. Daarna kunt u kiezen voor lasertherapie (met de V-Beam laser). Als deze behandelingen niet het gewenste resultaat hebben, kunnen we kijken om de plek met een medische tatoeage minder zichtbaar te maken. 

Behandeling van littekenweefsel

Met een medische tatoeage kunnen we ook littekenweefsel minder opvallend maken. Het kan hier gaan om verschillende littekens, zoals littekens na een operatie, trauma (bijvoorbeeld brandwonden) of zelfbeschadigingslittekens (zelfmutilatie of automutilatie).

Medisch tattoeerder Jorien van Slierendrecht

Kwaliteit van de inkt

Om een medische tatoeage te zetten, gebruiken we tatoeage-inkt die we inkopen bij een Nederlandse leverancier. Hierdoor kunnen we garanderen dat de inkt voldoet aan de Nederlandse en Europese wettelijke eisen. Het gaat hierbij om het Warenwetbesluit tatoeagekleurstoffen en de REACH-verordening.

 

Op 4 januari 2022 ging er een nieuwe editie van de Europese REACH-verordening in. Deze wet is er voor de veiligheid van de inkt. Zo zijn er nieuwe strenge limieten voor pigmenten in de tatoeage inkt. Zodat bijvoorbeeld de kans op huid- en oogirritatie afneemt.

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft aan dat het risico op kanker door tatoeages klein is, maar niet verwaarloosbaar. Dit gezondheidsrisico is afhankelijk van verschillende factoren. Wat een rol speelt: de grootte van de tatoeage, de concentratie van de schadelijke stof en de tijd dat je lichaam eraan blootgesteld is.

 

Omdat wij geen enkele blootstelling willen aan deze risico’s, werken wij vanaf 4 januari 2022 met een vernieuwde inkt-kleuren-lijn. Deze inkt kopen we ook in in Nederland en voldoet aan alle nodige regelgeving.

 

Meer informatie vindt u op de website van het RIVMEn bij verdere vragen, kunt u altijd contact opnemen met medische tatoeëerster Jorien Slierendregt.

Vergoeding en wachttijden

Vergoeding en kosten 

De kosten van een medische tatoeage worden altijd vergoed. We dienen een aanvraag in bij de zorgverzekeraar. Zodra deze aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u een uitnodiging voor de behandeling.

Wachttijden

Er is momenteel geen wachttijd voor een medische tatoeage. Iedereen is welkom, ook van andere ziekenhuizen. Bent u al in het Erasmus MC onder behandeling? Dan heeft u geen verwijsbrief nodig. Als u geen patiënt bent in het Erasmus MC, heeft u wel een verwijsbrief nodig. 

Voorbereiding

Zorg ervoor dat de huid schoon is als u de afspraak heeft. Gebruik op het gebied dat behandeld gaat worden geen crème, camouflage of make-up. Vermijd direct zonlicht voorafgaand aan de behandeling, zodat de echte huidskleur zichtbaar is. Een zongebruinde (of verbrande) huid kan niet behandeld worden.

Verdoving tijdens de behandeling

Soms is er een verdovende crème nodig. De arts zal dan een recept voor EMLA-crème uitschrijven. Deze crème kunt u zelf afhalen in uw apotheek.Het is de bedoeling dat u de crème thuis al aanbrengt, minimaal 30 tot maximaal 60 minuten voor het begin van de behandeling. U brengt de crème aan op het gebied dat behandeld gaat worden. Dek het af met huishoudfolie. Verdere instructies kunt u lezen in de bijsluiter.

Bijwerkingen & complicaties

We verwachten geen heftige bijwerkingen na deze behandeling. U kunt gewoon uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Houd er wel rekening mee dat de huid aan het genezen is in de eerste week. Om de genezing rustig te laten verlopen, is het verstandig om niet te gaan zwemmen of een (contact)sport te beoefenen. Vermijd ook de sauna en het strand.

Normale bijwerkingen zijn:

 • Roodheid en wondvocht: dit is zeker de eerste uren aanwezig
 • Branderig gevoel: hiervoor kunt u een cold-pack gebruiken
 • Schilfers en korstjes: krab niet, maar gebruik bijvoorbeeld Bepanthen-zalf

Wanneer contact opnemen?

Neem bij problemen (zoals een blaasjes, blaren, een nabloeding, hevige pijn of infectie) contact op met de polikliniek. Een infectie kenmerkt zich door pijn, zwelling, roodheid en/of pus uit het behandelde gedeelte van de huid. Ook bij toenemend roodheid, een trage wondgenezing of ernstige jeuk moet u contact opnemen.

Resultaat

We hopen op een blijvend resultaat na de behandeling. Maar het is mogelijk dat de tatoeage na enkele maanden of jaren niet meer naar wens is, omdat bijvoorbeeld de kleur lichter is geworden. Neem dan gerust contact op met de secretaresse, (010) 703 46 38.

Resultaatfoto's van verschillende tepeltatoeages

Borstamputatie, borst- en tepelreconstructie en medische tatoeage

Tepelreconstructie en -tatoeage

 • Na overleg met de patiënten hebben we ervoor gekozen om extra diepte aan te brengen, door middel van verschillende kleuren en technieken (3D). Hieronder treft u 2 voorbeelden aan van verschillende patiënten.

tatoeage

 • Mevrouw onderging een dubbele borstreconstructie met lichaamseigen weefsel (door middel van een DIEP-lap). Vervolgens zijn ook de tepels gereconstrueerd en getatoeëerd

 • Mevrouw onderging een dubbele reconstructie. Vervolgens zijn ook de tepels gereconstrueerd en getatoeëerd.

 • Mevrouw onderging een dubbele reconstructie. Vervolgens zijn ook de tepels gereconstrueerd en getatoeëerd.

 • Mevrouw heeft 20 jaar geleden ook een dubbele borst reconstructie met tatoeage gehad. Nu werden er een borsten gereconstrueerd met lichaamseigen weefsel door middel van de DIEP-lap. Vervolgens zijn ook de tepels gereconstrueerd en getatoeëerd.

 • Mevrouw haar rechterborst is gereconstrueerd met lichaamseigen weefsel door middel van de DIEP-lap. Voor een passend beeld is er voor gekozen om de linkerborst een lift te geven. Vervolgens zijn ook de tepels gereconstrueerd en getatoeëerd.

 • Mevrouw haar linkerborst werd gereconstrueerd met lichaamseigen weefsel door middel van een DIEP-lap. Vervolgens is de tepel gereconstrueerd en getatoeëerd.

 
 • Mevrouw haar rechterborst is gereconstrueerd met lichaamseigen weefsel door middel van de DIEP-lap. Vervolgens is de tepel in 3D getatoeëerd.

 • Mevrouw heeft rechts een borstreconstructie gehad, met lichaamseigen weefsel door middel van de DIEP-lap. Vervolgens is de tepel gereconstrueerd en en getatoeëerd. De linkerborst en tepelhof zijn verkleind voor een passend resultaat.

 • Mevrouw haar borsten zijn gereconstrueerd met lichaamseigen weefsel door middel van de DIEP-lap. Vervolgens is ook de tepel gereconstrueerd en getatoeëerd.

 

Ervaringen

 • “Na een DIEP-lap zijn nu de tepels getatoeëerd en het litteken ingekleurd. Met het resultaat ben ik erg tevreden. Het geeft zelfvertrouwen.” (vrouw, 61 jaar)
 • "Ik ben voor een nieuwe tatoeage gekomen, omdat de oude helemaal vervaagd was. Ik ben heel blij met het resultaat. Er wordt echt tijd en aandacht aan je besteed, om samen een mooi resultaat te krijgen. Het is zo natuurlijk gezet dat het net echt lijkt. Een aanrader!" (vrouw, 42 jaar)
 • "De eerste keer dat ik kwam voor de tatoeage, was ik bang voor de pijn. Maar dat is me 100% meegevallen. Ik heb geen pijn gehad tijdens de behandeling. En in de dagen erna was het hooguit gevoelig. Ik ben erg blij met het resultaat. De borst ziet er met tepelhof 'echt' uit. Ik ben heel vriendelijk te woord gestaan en kundig geholpen. Ik zou iedereen die twijfelt over de tatoeage willen zeggen: zeker doen!" (vrouw, 50 jaar)
 • "Eindelijk klaar, na 2 jaar. Ik heb preventief een een DIEP-lap gehad. De tepels maken het helemaal af. Wat een mooi, vrouwelijk resultaat! 'De puntjes op de i'." (vrouw, 40 jaar)

Medische tatoeage ervaringen

Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor