Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Spreekuur

Allogene stamceltransplantatie

Wanneer: Woensdagochtend en woensdagmiddag

Voorlichtingsspreekuur voor patiënten waarbij een allogene (donor) stamceltransplantatie onderdeel is van de behandeling.

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Uw eerste afspraak op het spreekuur neemt ongeveer een uur in beslag. Tijdens dit bezoek krijgt u uitgebreide voorlichting over de allogene stamceltransplantatie en kunt u vragen stellen.

We lichten het doel van de behandeling toe en bespreken met u de voorbehandeling met chemotherapie en/of totale lichaamsbestraling, de mogelijke bijwerkingen en complicaties.

Daarnaast leggen we u uit welke onderzoeken er nodig zijn voorafgaand aan de stamceltransplantatie en waarom deze nodig zijn. Denk hierbij aan uitgebreid bloedonderzoek, een röntgenfoto, een ECG (hartfilmpje), een longfunctie (blaas)test en onderzoek naar de pompfunctie (knijpkracht) van het hart. Deze onderzoeken vinden poliklinisch plaats. Hou er rekening mee dat u voor deze onderzoeken vaak meerdere keren terug moet komen naar het ziekenhuis.

U krijgt ook schriftelijke informatie mee, om alles thuis nog eens na te kunnen lezen.

Bij de vervolgafspraak, veelal 1 tot 2 weken later, heeft u ruim de tijd om vragen te stellen over de informatie die u van ons heeft gekregen. Verder bespreken we tijdens dit tweede bezoek de uitslagen van de onderzoeken.

Ook wordt er een anamnese afgenomen, gericht op eventuele klachten, allergieën en medicatiegebruik. Een lichamelijk onderzoek maakt ook deel uit van het bezoek aan ons spreekuur.

Omdat u tijdens het spreekuur veel informatie krijgt, adviseren wij u één of meerdere personen (uw partner en/of familie, vriend of vriendin) mee te nemen.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen?

Het spreekuur wordt gehouden door een verpleegkundig specialist of een arts-assistent in opleiding tot hematoloog. Beiden worden aangestuurd door een internist-hematoloog, gespecialiseerd in stamceltransplantatie.

Samenwerkingen tussen specialismen

Afhankelijk van de uitslagen van de aanvullende onderzoeken kan het zijn dat een andere medisch specialist uw situatie beoordeelt, voordat de stamceltransplantatie kan starten. Denk hierbij aan een hartspecialist (cardioloog) of een longspecialist. De verpleegkundig specialist of arts-assistent bij wie u op het spreekuur komt,  vertelt u of dit nodig is en verwijst u indien nodig.

Omdat de voorbehandeling soms ook bestaat uit een totale lichaamsbestraling, kan het zijn dat wij u voor aanvullende informatie en onderzoek doorverwijzen naar de bestralingsdeskundige (radiotherapeut). Of dit nodig is krijgt u ook te horen van de verpleegkundig specialist of arts-assistent bij wie u op het spreekuur komt.

Behandelingen

Hier vindt u meer informatie over de behandeling. 

Allogene stamceltransplantatie

Behandelteam

Tijdens uw behandeling heeft u te maken met o.a. de internist-hematoloog, arts-assistent in opleiding, verpleegkundig specialist en andere medewerkers, verbonden aan het specialisme Hematologie
Checklist

Heeft u binnenkort een afspraak bij ons?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor