Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Hematologie

Het specialisme Hematologie van het Erasmus MC houdt zich bezig met goedaardige en kwaadaardige ziekten van bloed, beenmerg en lymfeklieren.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Het woord hematologie is samengesteld uit twee Griekse woorden: haima en logos. Haima betekent bloed en logos betekent studie. Het vakgebied hematologie houdt zich bezig met het bestuderen van bloed en de bloedvormende weefsels: beenmerg, milt, zwezerik en de lymfeklieren.

Het medisch specialisme hematologie houdt zich bezig met de diagnose en de behandeling van ziekten op dit gebied. Dit betreft zowel goedaardige als kwaadaardige ziekten. De hematologie is een specialisatie binnen de interne geneeskunde. Een hematoloog heeft zich dan ook na de algemene opleiding tot internist, gespecialiseerd in de hematologie.

Wat willen we bereiken?

Het specialisme hematologie van het Erasmus MC biedt gespecialiseerde zorg zoals intensieve chemotherapie, stamceltransplantatie en nieuwe behandelingen binnen wetenschappelijke onderzoeken. Deze behandelingen worden niet in omliggende ziekenhuizen gegeven (tertiaire zorg). Wij werken daarbij intensief samen met andere ziekenhuizen in onze regio om de juiste zorg op de juiste plaats aan te bieden.

Wij proberen continu door middel van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek de diagnostiek en behandeling van onze patiënten te verbeteren. Ten slotte zijn wij gepassioneerd betrokken bij de opleiding van de verpleegkundigen, artsen, hematologen en onderzoekers van de toekomst.

patienten lopen langs standbeeld den hoed

Waarom naar het Erasmus MC?

Onze hematologen behandelen regelmatig patiënten met complexe of zeldzame hematologische ziekten. Wij kunnen met die deskundigheid zeer specialistische diagnoses stellen en bijzondere zorg bieden. De minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft ons ook aangewezen als topreferentiecentrum in Nederland.

Bepaalde zorg (intensive care, stamceltransplantatie, hemofilie, sikkelcelziekte) heeft binnen ons specialisme een apart centrum. Verder beschikken wij in het Erasmus MC over eigen laboratoria, bijvoorbeeld voor onderzoek naar bloed, beenmerg, stolsels in de bloedvaten (trombose) maar ook voor het bewerken van stamcellen en voor bloedtransfusies.

Aandoeningen en ziektebeelden

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen hematologie doen wij wetenschappelijk onderzoek naar bloedcelvorming, hematologische kwaadaardige ziekten en stamceltransplantatie. Ook doen onze specialisten binnen het Erasmus MC onderzoek naar het wel of niet stollen van bloed (hemostase en trombose). Daarnaast doen wij onderzoek naar manieren om hematologische aandoeningen te ontdekken (diagnostiek) en naar therapieën om die aandoeningen te behandelen.  

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van alle vooruitgang die wij bereiken bij de behandeling van onze patiënten. Daarom is het mogelijk dat wij u als patiënt vragen om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek binnen ons ziekenhuis.

Lopende studies zijn te vinden op de website van Hovon.

Klinieken

Behandelingen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor