Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Over PATIO

Het verhaal van PATIO

PATIO is ontstaan uit de wens om de zorg voor oncologische patiënten naar een nóg hoger niveau te tillen. Binnen het Erasmus MC Kanker Instituut staat excellente zorg en onderzoek naar kanker centraal. Dat is wat ons drijft. Door goed te luisteren naar onze patiënten weten we dat een optimale kwaliteit van leven en het verlengen van de levensverwachting onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is gedurende een ziekteproces, en daarna, belangrijk om alle vragen die er leven na de diagnose kanker beantwoord te krijgen. In het ziekenhuis kun je terecht met alle medische vragen en bij het Patiëntinformatiecentrum Oncologie voor alles wat je daarnaast bezighoudt.

 

Hulp

Wij begrijpen dat het leven als patiënt en als naaste helemaal op zijn kop kan staan. Dat niets meer normaal is. PATIO biedt de gelegenheid om met iemand te praten en dit mag op elk moment in het ziekteproces. Ook als de patiënt weer genezen is. Het kan heel prettig en bevrijdend zijn om met een onafhankelijk iemand te praten. Iemand met een frisse blik én verstand van zaken. Of het nu gaat om je financiën, communicatie met je naasten, terugkeer naar werk of seksualiteit, aan ons kun je jouw verhaal kwijt. Wij verbinden jouw behoeften met de zorg die er is in het ziekenhuis of in de regio. Altijd met het doel om je te ontzorgen en verder te helpen.

Warm

PATIO lijkt in niets op het ziekenhuis, maar we weten als geen ander wat daar leeft en speelt. Met zorg hebben we een veilige en warme omgeving gecreëerd. Het Patiëntinformatiecentrum Oncologie wordt gerund door een klein team van (zorg)professionals en vrijwilligers. Ieder vanuit zijn eigen expertise bieden we een luisterend oor en concrete hulp. Onder het genot van een kopje thee of koffie mag je bij ons zijn wie je bent. Of je nu angstig, boos of verdrietig bent of zin hebt in een kletspraatje met ons of lotgenoten. Het kan allemaal. Ook als je even niets aan je hoofd wil hebben is het een fijne plek om te vertoeven.

Welkom

In het geval dat een patiënt opgenomen is in het ziekenhuis, komt ons team aan bed langs voor ontspanning, afleiding en verwerking. Het hele jaar door organiseren we workshops, thema- en informatiebijeenkomsten. Ook dat doen we zowel in het ziekenhuis als in onze huiskamer. Wij gunnen het alle patiënten en hun naasten om even niet bezig te zijn met ziek zijn of juist wél, maar dan vanuit het hart. We geloven dat we met persoonlijke aandacht het verschil kunnen maken!

Over PATIO

Openingstijden

PATIO is geopend op de volgende dagen:

maandag 08:00 - 16:30 uur
dinsdag 08:00 - 16:30 uur 
woensdag  08:00 - 16:30 uur 
donderdag 08:00 - 16:30 uur
 vrijdag 08:00 - 16:30 uur

Wilt u gebruik maken van de ruimte van PATIO buiten werktijden, dan is dat mogelijk. Neemt u in dat geval op werkdagen telefonisch contact met ons op onder nummer 010-7041202. Wij bespreken dan met u de mogelijkheden.

PATIO in het kort

Dicht bij het ziekenhuis en tegelijkertijd op een prettige afstand. Je kunt er ontspannen of juist actief op zoek naar antwoorden die je bezig houden. In onze huiskamer staat de kwaliteit van leven met of na kanker centraal. Wie wij zijn? Wij zijn PATIO, het Patiëntinformatiecentrum Oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut.

In het geval dat een patiënt is opgenomen in het ziekenhuis, komt ons team aan bed langs voor ontspanning, afleiding en verwerking. Het hele jaar door organiseren we workshops, thema- en informatiebijeenkomsten. Ook dat doen we zowel in het ziekenhuis als in de huiskamer van PATIO. Wij gunnen het alle patiënten en hun naasten om even niet bezig te zijn met ziek zijn. Of juist wél, maar dan vanuit het hart. We geloven dat we met persoonlijke aandacht het verschil kunnen maken!

Bij PATIO kunnen oncologische patiënten en hun naasten...

Ontspannen

U zoekt een mogelijkheid om in alle rust even te ontspannen, een kopje koffie te drinken, een boek of tijdschrift te lezen? U wilt deelnemen aan een workshop of u wilt een lezing bijwonen? Dan bent u bij PATIO aan het juiste adres.

Onze gastvrouwen/-heren staan op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur voor u klaar. Loopt uw afspraak op de polikliniek uit of moet u lang wachten, kom ook dan gerust langs voor een kopje koffie of luisterend oor.

Bent u niet in staat om zelf bij PATIO langs te komen omdat u opgenomen bent in het Erasmus MC, dan bieden wij mogelijkheden voor creatieve activiteiten op de verpleegafdeling.

U kunt hierbij denken aan kunstzinnige- of muziektherapie aan bed. Vrijwilligers kunnen verschillende tijdschriften bij u langs brengen. Ook kunt u eventueel een laptop of spelcomputer lenen. Klik hier voor meer informatie voor creatieve activiteiten.

Vanuit PATIO wordt verwenzorg in de kliniek geregeld. Elke week komen er schoonheidsspecialistes en masseurs aan bed en kunnen een paar patiënten genieten van een verwenmoment. Daarnaast worden er ook verwendagen georganiseerd. Twee keer per jaar komen er schoonheidsspecialistes, kappers, masseurs en pedicures aan bed om te zorgen dat alle oncologische patiënten een fijne behandeling krijgen. Wij werken samen met de firma Chi Natural Life. Chi ontwikkelt en verkoopt natuurzuivere producten. Onze schoonheidsspecialistes en masseur die behandelingen en massages bij de patiënten aan bed geven, werken met deze producten. De verwenzorg aan bed wordt gecoördineerd door Netta Michielsen, gepensioneerd oncologie verpleegkundige.

Ontmoeten

U vindt het prettig om anderen te ontmoeten die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. U zoekt contact met lotgenoten? In ons centrum bent u aan het juiste adres.

Lotgenotencontact is niet alleen voor mensen met klachten, maar ook voor hun partners, kinderen of andere betrokkenen. Vind steun bij mensen die hetzelfde meemaken, of hebben meegemaakt en deel uw ervaringen.

Een aantal keren per jaar organiseren wij informatie-avonden waarbij u lotgenoten ontmoet, ervaringsverhalen kunt delen, of een deskundige aan het woord hoort. Binnen PATIO zijn gastvrouwen/-heren werkzaam die u advies kunnen geven. Loopt u gerust eens binnen. Koffie of thee staat voor u klaar.

Wilt u zelf aan de slag?

Op de websites van de Nederlandse Federatie van kankerpatiënten organisaties en Kanker.nl vindt u uitgebreide informatie over patiëntverenigingen en lotgenotencontacten.

Ontdekken

Bij PATIO vindt u betrouwbare achtergrondinformatie over allerlei niet medische onderwerpen. In ons centrum kunt u deskundigen raadplegen die u kunnen helpen bij uw zoektocht. Het Erasmus MC heeft de beschikking over uitgebreide patiëntenfolders.

Foldermateriaal is bij PATIO in beperkte mate geprint beschikbaar.

Ontzorgen

Kanker komt voor onder alle leeftijden en heeft ook ingrijpende gevolgen voor uw gezin. Als u zelf of uw gezinslid de diagnose kanker krijgt, raakt dat het hele gezin. Heeft uw partner, een ouder, uw broer of zus of uw kind kanker? Dan krijgt u ook te maken met spanningen, onzekerheid en angst.

Daarnaast zijn er allerlei praktische zaken, die geregeld moeten worden. Vanuit het Erasmus MC kan de behandelend arts, de verpleegkundig specialist of verpleegkundige u doorverwijzen naar PATIO, wanneer u behoefte heeft aan aanvullende informatie. De ondersteuningsconsulent van PATIO kan samen met u kijken naar mogelijkheden en/of oplossingen. U kunt met vragen denken aan werk en inkomen, voeding, vakantie, verzekeringen, mantelzorg, seksualiteit, enzovoorts. Kortom, alle vragen die niet direct met de medische behandeling te maken hebben.

Loopt u gerust eens binnen en stel uw vraag.  Wilt u zeker weten dat de ondersteuningsconsulent beschikbaar is, maak dan een afspraak via telefoonnummer 010-7041202. U kunt ook mailen naar OCpatio@erasmusmc.nl, dan nemen wij contact met u op.

Bent u patiënt in het Erasmus MC en komt u vanuit een ander deel van Nederland en vindt u het prettig uw naasten in de buurt te hebben, kijkt u dan eens op de website van het Familiehuis Daniel den Hoed.

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks