Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Onderwijsaanbieder

Neurochirurgie

Over ons

Onze opleiding

De opleiding duurt 6 jaar en bestaat uit 5 jaar neurochirurgie, 6 maanden neurologie, 3 maanden IC stage, daarnaast gedurende 1 tot 3 maanden een  stage neuro-radiologie. 
Gedurende het 4e of 5e jaar van de opleiding vindt een jaar stage in een groot perifeer ziekenhuis plaats, momenteel het ETZ te Tilburg.

In heel Nederland worden per jaar slechts 6 tot 8 AIOS in opleiding aangenomen, en in het Erasmus MC meestal 1 per jaar. Dit maakt dat het verwerven van een opleidingsplaats lastig kan zijn.
De opleidingsgroep stimuleert naast het opdoen van klinische kennis ook het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Kandidaten voor de opleiding worden geselecteerd op basis van hun interesse voor en ervaring in onderzoek èn het functioneren als ANIOS gedurende minimaal een half jaar op onze afdeling.

Waarom bij Erasmus MC?

De afdeling neurochirurgie van Erasmus MC is een van de grootste van Nederland  en mede vanwege het grote verzorgingsgebied en de ruime hoeveelheid spoedzorg maakt dit dat AIOS een ruime ervaring kunnen opdoen en vrijwel de volle breedte van neurochirurgische ziektebeelden en behandelingen kunnen ervaren.

De opleidingsgroep bestaat uit 15 neurochirurgen allen gespecialiseerd in 1 of meerdere onderdelen van het vak.

Er zijn ruime mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek, zowel in ons eigen  laboratorium als bij onderzoeksgroepen en andere afdelingen waarmee we nauw samenwerken ( waaronder de afdelingen neurowetenschappen, celbiologie, anatomie en skillslab).

Er is een lange historie van hands-on training mogelijk in het Erasmus MC; de nauwe samenwerking met het skillslab maakt mogelijk om op kadavers neurochirurgische vaardigheden te oefenen en internationale hands-on cursussen die wij organiseren bij te wonen. 

 

Praktische informatie

Meer informatie

Praktische informatie kan ingewonnen worden bij het secretariaat neurochirurgie, Mw. A. Onstenk  a.onstenk@erasmusmc.nl.