Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Onderwijsaanbieder

Radiologie & Nucleaire Geneeskunde

Over ons

Algemeen

De afdeling bestaat uit de specialismen Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Ook Medische Fotografie maakt onderdeel uit van de afdeling. Radiologen onderzoeken door middel van verschillende technieken (röntgenstraling, echografie of Magnetische Resonantie (MRI)) wat de aard en plaats van een ziekte, letsel of aandoening is. Een radioloog kan met beeldvormende technieken ook diverse behandelingen uitvoeren.

Nucleair geneeskundigen kunnen specifieke afwijkingen in beeld brengen en/of behandelen door gebruik van speciale radioactieve stoffen die aan deze afwijkingen hechten.

De afdeling is vooruitstrevend in het toepassen van de meest geavanceerde en innovatieve radiologische en nucleair geneeskundige technieken, het uitvoeren van hoogwaardige diagnostische onderzoeken en beeldgestuurde interventies. De afdeling streeft ernaar de aanvrager en de patiënt zo snel en efficiënt mogelijk te voorzien van de juiste diagnose. Hiermee legt de afdeling het fundament voor interdisciplinaire communicatie binnen de het Erasmus MC.

Elke dag bezoeken ongeveer 500-800 patiënten de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Per jaar worden er ruim 250.000 verrichtingen uitgevoerd.

Onze opleiding(en)

Op onze afdeling is het voor artsen mogelijk om opgeleid te worden tot radioloog en kunnen aiossen uit andere klinieken een differentiatiestage volgen. Medisch studenten kunnen op onze afdeling een oudste coschap lopen. Verder biedt de afdeling in samenwerking met Hogeschool Inholland te Haarlem de duale bachelor opleiding tot Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige aan. Ook bieden wij diverse nascholingen aan voor radiologisch laboranten.

Daarnaast biedt de afdeling afstudeeropdrachten aan studenten van de opleiding Gezondheidswetenschappen, Beleid & Management Gezondheidszorg (BMG) aan. Ook biedt de afdeling voor veel andere opleidingen regelmatig een stageopdracht aan zoals voor HBO gezondheidszorgtechnologie en HBO logistiek. Mocht je geïnteresseerd zijn in een stageopdracht of ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn voor jouw opleiding? Mail dan naar opleidingenradennuge@erasmusmc.nl 

Arts in opleiding tot specialist (aios), opleiding tot radioloog

Praktische informatie