Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Verpleegkundige specialisatie

In gesprek met patiënten over zelfmanagement

Duur: 3 dagdelen
Onderwijsaanbieder: Eduplaza

Het inpassen van de ziekte in het dagelijks leven vraagt van jou als verpleegkundig specialist/ consulent dat jij de patiënt optimaal kunt ondersteunen op dit vlak. Maar hoe doe je dat?

Onze doelgroep(en): Verpleegkundige/verpleegkundig specialist

Over deze opleiding

Overzicht

Persoonsgerichte zorg, waarbij de patiënt met al zijn mogelijkheden centraal staat, is een belangrijke pijler van de huidige zorg. Het inpassen van de ziekte in het dagelijks leven met behoud van kwaliteit van leven, oftewel zelfmanagement, speelt hierbij een belangrijke rol. Dat vraagt van jou als verpleegkundig specialist/ consulent dat jij de patiënt optimaal kunt ondersteunen op dit vlak. Maar hoe doe je dat? Zelfmanagement ondersteuning gaat immers niet op de eerste plaats om de patiënt aan te moedigen 'alles zelf te doen' of therapietrouw te zijn, maar gaat vooral om 'zelf bepalen'. Hoe kan jij patiënten meer regie geven tijdens je consulten? Hoe zorg je ervoor dat de doelen en behoeftes van de patiënt centraal staan? Hoe benut je de mogelijkheden/sterke kanten van de patiënt?
Deze training is zeer geschikt voor zorgprofessionals die hun ondersteuningsvaardigheden willen verbreden met behulp van het toepassen van het Zelfmanagement web en de oplossingsgerichte gesprekstechniek.

Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC, afdeling Nefrologie en Niertransplantatie, ontwikkelden samen een verpleegkundige interventie die bestaat uit een visuele gesprekstool (Zelfmanagement Web) gecombineerd met een oplossingsgerichte gesprekstechniek. Patiënten en verpleegkundig specialisten in het Erasmus MC die al werken met de methodiek zijn enthousiast. Ga jij ook aan de slag?

Inhoud

Deze training geeft jou als verpleegkundig specialist /consulent handvatten om het zelfmanagement van mensen met chronische aandoeningen tijdens jouw consulten actief te ondersteunen. Je gaat praktisch aan de slag met het oefenen van oplossingsgerichte gesprektechnieken en het gebruiken van een gesprekstool: het Zelfmanagement Web.

Resultaat

Bewijs van Deelname komt een week nadat je de training hebt gevolgd beschikbaar in het Portfolio van Eduplaza.

Praktische informatie

Startdata

Voor meer informatie over de startmomenten, kijk op Eduweb.

Toelatingseisen

Deze opleiding is bedoeld voor verpleegkundig specialisten en - consulenten die policonsulten met chronische patiënten doen of die in hun dagelijks werk een zelfstandige (langdurige) behandelrelatie met patiënten opbouwen.

Programma

De training is interactief en bestaat vooral uit praktische oefeningen.

1e dagdeel:

Korte introductie over achtergronden van zelfmanagementondersteuning en van de oplossingsgerichte gesprekstechniek. De werkwijze met het Zelfmanagement Web tijdens consulten wordt aan de hand van praktische voorbeelden toegelicht. Een ervaren verpleegkundig specialist die al langere tijd gewerkt heeft met de interventie geeft tips. 

2e en 3e dagdeel:

Theorie en aan de hand van de casuïstiek, die door jullie zelf is ingebracht, gaan we oefenen met een trainingsacteur. Je krijgt praktische tips hoe je zelf aan de slag kunt in de praktijk.

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing. Een korte versie Prijzenoverzicht open aanbod, maatwerk- en vaardigheidstrainingen vind je hier.

Veelgestelde vragen

Bekijk een overzicht van alle veel gestelde vragen op de aanbiederspagina Eduplaza

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Aanmelden gaat via Eduplaza. Sluitingsdatum van de inschrijving is drie weken van tevoren.

Algemene voorwaarden

Lees ook onze leveringsvoorwaarden.

Afmelden en annuleringskosten

Je kunt jezelf tot 3 weken voor de 1e trainingsdatum kosteloos uitschrijven via het tabblad Agenda in Eduplaza. Na deze termijn worden de kosten doorberekend en ontvang je geen geld terug. In het geval van de annulering van een klassikale training (bijvoorbeeld in verband met te weinig deelnemers) hoor je dit uiterlijk 3 weken voorafgaand aan de 1e trainingsdatum en ontvang je je geld terug.  Heb je hier vragen over, neem dan contact op door een mail te sturen naar leren.en.ontwikkelen@erasmusmc.nl.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier