Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Training

Scholing wondzorg in de psychiatrie

Duur: 24 uur
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie
Onderwijsvorm: Klassikaal
Categorieën : Vakinhoudelijk handelen

Over deze opleiding

Overzicht

Doelgroep: Psychiatrisch verpleegkundige.

Inhoud: Door het volgen van deze scholing maak je kennis met de wondzorg en wat jij als psychiatrisch verpleegkundige kan doen om wonden te voorkomen, te signaleren en te verzorgen. Hieronder staat het programma per lesdag beschreven.

Lesdag 1 - De eerste lesdag staat in het teken van een inleiding in de wondzorg; waar de volgende onderwerpen aan bod zullen komen: • Biologie van de wond; * Anatomie van de huid. * Fasen van een normale wondgenezing * Beïnvloedende factoren op de wondgenezing * Pijn en de invloed van pijn op de wondgenezing * Invloed van medicatie op de wondgenezing * Invloed van voeding op de wondgenezing; wat zijn essentiële voedingsstoffen om wonden te voorkomen en voor de genezing van wonden • Diabetes; In deze les staan de volgende onderwerpen centraal; * Wat is diabetes * Wat is de invloed op wondgenezing?

Lesdag 2 - Op de tweede lesdag gaan we de verdieping in ten aanzien van een aantal gecompliceerde wonden die veel gezien worden binnen de instellingen waar men psychiatrische zorg aanbieden. De volgende onderwerpen zullen deze lesdag aan de orde komen: • Traumatische wonden; waarbij we met name inzoomen op de bijtwonden, snijwonden en wonden ten gevolgen van zelfbeschadiging. • Brandwonden; wat zijn brandwonden, welke gradaties zijn er, wat is de eerste behandeling van brandwonden en de gevolgen. Ook deze les is gericht op de brandwonden die ontstaan ten gevolgen van zelfbeschadiging. • Dermatologie erysipelas, psoriasis, eczeem en schimmelinfecties; dit zijn dermatologische aandoeningen die veel voorkomen. In de les ligt de focus op het ontstaan van deze aandoeningen, de gevolgen en de behandeling. •  Infectie en Microbiologie; Hierbij neemt een microbioloog jullie mee in de wereld van infectie en microbiologie gericht op de wondzorg. Ook zal de handhygiëne aan de orde komen, omdat verkeerde handhygiëne verantwoordelijk is voor vele kruisbesmettingen.  

Lesdag 3 - Op de laatste lesdag gaan jullie aan de slag met het monitoren en rapporteren van wonden. Het is belangrijk dat iedereen op eenduidige wijze de wonden beschrijft en de voortgang van de wondgenezing monitort. Daarbij is een goede rapportage een must. Verder gaan jullie in deze les ook kennis maken met verschillende producten die veel gebruikt worden binnen de wondzorg.

Kosten: 

Intern: € 550,00

Extern:€ 550,00 

Meer info: Heb je vragen? Stel deze aan de Stafassistent Noraly Lodewijk via E-mail: iz@erasmusmc.nl 


Praktische informatie

Startdata

Er zijn op dit moment geen inschrijfdata bekend.
Voor meer informatie stuur een mail naar Eduplaza

Kosten

De kosten bedragen € 550,00

Nieuws