Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

24 uurs elektrocardiogram (Holter)

Uw arts heeft u gevraagd een 24-uurs of 48-uurs electrocardiogram van uw hart te laten maken.

Download PDF

Wat is een 24 -/48-uurs electrocardiogram (Holter)?

Een 24-/48-uurs electrocardiogram van het hart wordt ook wel Holter ECG genoemd naar de arts, dr. Norman J. Holter, die dit heeft uitgevonden. Uw hartslag wordt gedurende 24/48 uur geregistreerd en opgeslagen in een kleine lichtgewicht recorder die u in een tasje om uw hals draagt. Op deze wijze wordt informatie verkregen over het functioneren en de conditie van uw hart gedurende 24/48 uur, dus wanneer u actief bent en wanneer u rust. Tijdens klachten van bijvoorbeeld pijn op de borst, hartkloppingen en duizeligheid kan dan gezien worden wat er met uw hartritme gebeurt. De reactie van uw hart op de medicijnen kan met dit onderzoek ook worden aangetoond.

Het onderzoek is volledig pijnloos en stelt u zelfs in staat om gewoon uw dagelijkse werkzaamheden te verrichten en sportieve activiteiten te doen. Ook krijgt u een dagboekje mee. Het is de bedoeling dat u hierin uw activiteiten/bezigheden zoals werken, lezen, huishoudelijk werk, sporten, slapen en opstaan bijhoudt, alsmede eventuele klachten en medicijngebruik.

De elektroden en de recorder kunnen niet tegen water, u kunt dus niet zwemmen, douchen of in bad gaan. Ook slapen op of onder een elektrische deken of op een waterbed dat aanstaat is niet toegestaan. Opwarmen van tevoren wel.

Bent u allergisch voor bijvoorbeeld de elektroden of pleisters, wilt u dit dan tevoren aan de laborant kenbaar maken? U krijgt dan de meest huidvriendelijke elektroden opgeplakt. Mocht tijdens de 24 uur blijken dat u toch allergisch reageert op de elektroden (extreem rode huid, blaarvorming) dan kunt u de elektroden eerder verwijderen. Noteert u wel in het dagboekje het tijdstip waarop u de elektroden hebt verwijderd. Mobiele telefoons kunnen gewoon worden gebruikt.

Draag die dag dat u het onderzoek heeft, gemakkelijk zittende, niet knellende kleding. Het is verstandig om kleding aan te doen die rond de hals sluit zodat de elektroden niet zichtbaar zijn. Wij raden u aan een hemd aan te doen.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats in het Hart & Vaat centrum, waarvan de polikliniek/functieafdeling cardiologie een onderdeel is.

Aansluiten van de recorder

De recorder wordt aangesloten door een laborant. Voor het onderzoek wordt u gevraagd het bovenlichaam te ontbloten zodat de elektroden met daaraan dunne kabeltjes, die verbonden zijn met de recorder, op uw borst geplakt kunnen worden.

Voor heren (als het nodig is): wij vragen u van tevoren uw borsthaar te verwijderen.

Verwijderen van de elektroden en de recorder

Op het afgesproken tijdstip (de volgende dag of na 2 dagen) kunt u de elektroden van de huid halen en de recorder afdoen. De plakkers en het tasje mag u weggooien. De recorder en de elektroden met het dagboek levert u weer in. De opname stopt vanzelf, u hoeft verder niets met de recorder te doen.

Terugbrengen van de recorder

Terugbrengen moet altijd de volgende werkdag (of op de dag van loskoppelen bij een 48-uurs registratie) op het afgesproken tijdstip. Het inleveren van de holter mag ook door iemand anders gedaan worden maar inleveren kan niet in het weekend. De recorder moet ingeleverd worden op de 2e etage, ruimte NS 209ka, kamer 68. Hier ziet u een bak waar de recorder ingelegd mag worden samen met het dagboekje. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden of te wachten op een medewerker. De arts bespreekt met u het resultaat van het 24-uurs/48-uurs ECG bij het eerstvolgende polikliniek bezoek.

Tot slot

Mocht u verhinderd zijn, belt u dan tenminste 24 uur tevoren naar de polikliniek cardiologie. U kunt dan direct een nieuwe afspraak maken. Ook bij vragen kunt u de polikliniek bellen. Telefoonnummer (010) 704 05 63, bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur.