Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Arginine-GHRH-test

Functietest Endocrinologie

Download PDF
U krijgt binnenkort een arginine-GHRH-test. Deze test vindt meestal plaats op de dagbehandeling. Soms wordt u voor de test kort opgenomen op de verpleegafdeling. Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist informeert u hier van tevoren over. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de test, de test zelf en wat u na de test kunt verwachten.

Doel van de test


Met deze test willen we kijken of uw lichaam te weinig groeihormoon maakt. Bij de test krijgt u arginine en GHRH toegediend. Normaal gesproken maakt het lichaam dan extra groeihormoon aan. Dit wordt gemaakt door de hypofyse. Stijgt uw groeihormoon-gehalte niet? Dan maakt uw lichaam misschien te weinig groeihormoon. Om dit te onderzoeken, meten we meerdere malen hoeveel groeihormoon er in het bloed zit.

Voorbereiding voor de test


Nuchter
Voor de arginine-GHRH-test moet u nuchter zijn. U mag vanaf 22.00 uur de avond voor de test niets meer mag eten en drinken. U mag ook niet meer roken.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Al uw medicijnen mag u in principe innemen met een slokje water, tenzij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist anders met u heeft afgesproken.

Uitvoering van de test


U krijgt twee infuusnaalden in uw arm. Daarna moet u 30 minuten wachten. Via de ene infuusnaald nemen we de buisjes bloed af. Dit gebeurd op zeven momenten. Via de andere infuusnaald krijgt u de arginine en GHRH. De test duurt in totaal ongeveer twee uur.

Tijdens de arginine-GHRH-test moet u zich houden aan deze “leefregels”:
  • Vanaf 24 uur voor de test mag u geen grote lichamelijke inspanningen (denk aan halve marathons) meer doen.
  • Vanaf 30 minuten voor de eerste bloedafname moet u bedrust houden. U mag dan alleen uit bed om naar het toilet te gaan. Dit kan bijvoorbeeld op een postoel, staand naast het bed of u wordt met een rolstoel naar het toilet gebracht.
  • U moet tot na de laatste bloedafname nuchter blijven .
  • Tijdens de test mag u de dagbehandeling of verpleegafdeling niet verlaten.

Bijwerkingen van de test


Bij de arginine-GHRH-test krijgt u meestal geen bijwerkingen. Heel af en toe hebben mensen last van misselijkheid die vanzelf weer overgaat. Voelt u zich ineens niet lekker? Vertel dit dan aan de verpleegkundige.

Nazorg


U kunt na de test zelfstandig naar huis.

Uitslag van de test


De uitslag van de arginine-GHRH-test krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek.

Afspraak verzetten


Kunt u niet naar de afspraak voor de test komen? Bel dan naar de dagbehandeling of de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten (voor telefoonnummer zie kopje 'contact').

Contact


Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:
  • Polikliniek (010) 704 05 70
  • Dagbehandeling (010) 703 27 55
  • Verpleegafdeling (010) 703 31 46