Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Botdichtheidsmeting - DEXA-scan

Met behulp van een DEXA-scan (DEXA = Dual Energy Xray absorptiometry) onderzoeken we in het Botcentrum van het specialisme endocrinologie de dichtheid van het bot (het kalkgehalte). Doel hiervan is het aantonen van een vermindering van de botdichtheid (osteopenie) of een ernstiger vorm van botontkalking (osteoporose). Door de DEXA-scan in de loop der jaren te herhalen, kunnen we het resultaat van eventuele behandelingen (bijvoorbeeld met geneesmiddelen) meten.

Download PDF

Voorbereiding

U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd op de polikliniek endocrinologie, Nd, 3e etage (spreekuur dexascan). Voor dit onderzoek hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden. U kunt gewoon eten en drinken en eventueel uw medicijnen innemen. Wel is het beter om uw CalciChew tablet pas na het onderzoek in te nemen.

Contrastmiddelen

Een week voordat het onderzoek plaatsvindt, mag bij u geen onderzoek plaatsvinden waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgencontrastmiddelen. Contrastmiddelen in het lichaam kunnen namelijk het resultaat van het onderzoek beïnvloeden. Wanneer kort voor de DEXA-scan toch een onderzoek met contrastvloeistof gepland staat, geeft u dit zo snel mogelijk door aan uw behandelend arts of verpleegkundige.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, moet u contact opnemen met uw behandelend arts. Het geven van borstvoeding vormt geen bezwaar: uw baby loopt hierdoor geen straling op.

Röntgenstraling

Bij het onderzoek gebruiken we zwakke röntgenstraling. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken: de hoeveelheid straling die wordt gebruikt is zo gering, dat u daarvan geen nadelige gevolgen ondervindt. Ook bij kinderen kan dit geen kwaad. U hoeft ook niet bang te zijn voor bijverschijnselen zoals misselijkheid of huidreacties want die treden bij dit onderzoek niet op. We meten hoeveel röntgenstraling de botten tegenhouden. Aan de hand hiervan bepalen we de botdichtheid.

Het onderzoek

Wij vragen u om tijdens het onderzoek geen metaal te dragen, ook niet in uw kleding. Metalen onderdelen in uw kleding moet u voor het onderzoek begint verwijderen.

  • Tijdens dit onderzoek ligt u op uw rug op een scantafel.
  • Onder of boven de scantafel beweegt een stralingsbron heen en weer. Hiermee kunnen we een röntgenstraal door enkele botten, zoals een heup of een deel van de wervelkolom, of het gehele skelet sturen.
  • Deze straling wordt opgevangen en hieruit wordt de dichtheid van de botten bepaald.
  • Het is bijzonder belangrijk dat u tijdens dit onderzoek stil ligt.
  • Het onderzoek is niet pijnlijk.
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15-20 minuten.

De uitslag van het onderzoek

Wij beoordelen de kwaliteit van het onderzoek (de scans) direct nadat de scan is gemaakt. Daarna wordt onderzoek nauwkeurig geanalyseerd. Uw behandelend arts ontvangt hiervan een verslag en vertelt u wat de uitslag is van de DEXA-scan.

Heeft u nog vragen?

Vragen kunt u altijd stellen voordat de scans worden gemaakt. U kunt ook bellen met de polikliniek endocrinologie.

Contact

Polikliniek endocrinologie, spreekuur dexascan, Nd 3e etage, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00-16.30 uur
(010) 704 05 70.