Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Bovenste ooglidcorrectie

Als uw bovenste oogleden gaan hangen, kunnen we een ooglidcorrectie bij u uitvoeren. Hier kunt u meer lezen over de ingreep.

Download PDF

Wat is een ooglidcorrectie?

Als de elasticiteit van de huid minder wordt, worden de oogleden slapper. Hierdoor zakken ze uit. Een gedeelte van het bovenste ooglid rust dan op de wimpers. Het is dan moeilijker om uw ogen open te doen. Uw gezichtsveld en zicht kunnen hierdoor verminderen. Ook kunt u er vermoeider en ouder uitzien door uitgezakte oogleden. Een correctie van de bovenoogleden kan dit erg verbeteren.

Voor wie helpt een ooglidcorrectie?

Of een bovenste ooglidcorrectie helpt, bekijken we bij iedere patiënt persoonlijk. Kraaienpootjes verdwijnen niet door de operatie. Als u last heeft van verminderd gezichtsvermogen, tranen of droge ogen, raden wij u aan dit in het eerste gesprek met uw arts te bespreken.

Voorbereiding

De ingreep doen we in een behandelkamer. U kunt van tevoren normaal eten en drinken. Na de ingreep mag u na ongeveer een half uur tot een uur naar huis. U kunt door de ingreep niet zelf naar huis rijden. Het is slim om vooraf te regelen dat iemand u met de auto ophaalt. Wij raden u aan om tot een week na de ingreep zelf geen auto te rijden.

Als u bloedverdunners gebruikt (zoals Marcoumar, Clopidogrel, Sintrom, Aspirine en Ascal), moet u dit van tevoren melden aan uw behandelend arts. Make-up, dagcrèmes en dergelijke moet u voor de afspraak van de ingreep verwijderen.

Voordat de ingreep begint, krijgt u verdovingsprikken. Om de pijn van deze prikken te verminderen, kunt u van tevoren 2 paracetamol tabletten van 500mg innemen.

De ingreep

Tijdens de ingreep verwijderen we het teveel aan huid van de bovenste oogleden. Als het nodig is, verwijderen we ook teveel aan vet. De arts maakt bij het bovenste ooglid een sneetje in de plooi van het ooglid. Hierdoor ziet u het litteken na herstel bijna niet. Bij beide ogen blijft een lange hechtdraad achter. Deze verwijderen we na 1 week tijdens de controle. Over de dichte wond plakken we hechtpleisters. Deze verwijderen we ook na 1 week tijdens de controle. De ingreep duurt 30 tot 45 minuten.


Na de ingreep

Het gebied rondom de ogen voelt na de ingreep gezwollen en branderig aan. Thuis moet u nog 24 uur koelen met een ‘ijsbril’ of koude kompressen. Vermijd hierbij direct contact van uw huid met het ijs. U kunt ook diepvries doperwten in een boterhamzakje met een washandje eromheen gebruiken om te koelen. U kunt ook het homeopatische middel Arnica (tabletjes, niet de zalf) gebruiken. Dit koopt u bij de drogist of de apotheek en hiermee voorkomt u mogelijk gedeeltelijk zwelling en blauwverkleuring. Hier kunt u 2-3 dagen voor de ingreep mee beginnen.

Houd de oogleden tot 2 dagen na de ingreep droog. Na 2 dagen mogen de oogleden nat worden. Als ze nat zijn, moet u ze droogdeppen en niet droogwrijven. Zorg dat er in ieder geval de eerste 2 dagen na de ingreep zo min mogelijk druk op uw hoofd staat. Dit voorkomt de zwelling. U mag niet bukken, persen of zwaar tillen. Wij raden u aan om in de eerste week na de ingreep niet te sporten, te zwemmen of naar de sauna te gaan.

Complicaties

Complicaties bij een correctie van de bovenste oogleden zijn zeer zeldzaam, maar we sluiten een complicatie niet uit. Complicaties die u onder andere kunt krijgen, zijn infectie, bloeduitstorting (hematoom), afsterven van een deel van de huid en gevoelloze huid. Deze complicaties zijn allemaal erg zeldzaam. We kunnen geen zekerheid geven over de resultaten of over een genezing zonder problemen. Ook kunnen we gelijkheid van beide ogen niet verzekeren. Soms doen we nog een extra ingreep voor een goed eindresultaat.

Na een ooglidcorrectie, waarbij we ook het teveel aan vet hebben weggehaald, kunt u erge pijn krijgen in of rondom het oog. Uw gezichtsvermogen van een van de ogen kan ook minder worden in de eerste uren na de ingreep. Bel als u ernstige pijn heeft of als uw gezichtsvermogen minder wordt direct uw behandelend arts. U kunt een bloeduitstorting hebben rondom de oogbol. Als we dit niet behandelen, kunt u blind worden. Als we snel ingrijpen, voorkomen we dit. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Belangrijke extra informatie

De eerste dagen na de ingreep zijn uw ogen wat gezwollen en blauw. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen pas na ongeveer 10 dagen. Na 3 maanden ziet u het definitieve resultaat. Vermijd in de eerste 2 maanden de zon en de zonnebank. Zo voorkomt u de vorming van te veel littekenweefsel. Gaat u toch de zon in, bescherm uw ogen dan goed (met een zonnebril, zonneklep, en zonnebrand factor 50+). Het ooglid trekt soms door reactie van het litteken. Dit kan een aantal weken tot maanden duren. U kunt ook een langdurig doof gevoel van de huid van de oogleden hebben, een strak litteken hebben of vochtophoping voelen. Als uw oogleden niet geheel gelijk zijn, als er teveel aan vet is achtergebleven, of als het litteken strak staat, doen we soms nog een extra ingreep.

Meestal geeft een ooglidcorrectie blijvend resultaat. Het kan wel dat het weefsel slapper wordt. Dan kan een nieuwe ooglidcorrectie nodig zijn.


Sinds 1 januari 2005 vergoedt de zorgverzekeraar ooglidcorrecties niet meer standaard. Alleen in extreme gevallen wordt een ooglidcorrectie als noodzakelijk gezien. U moet de kosten voorafgaand aan de operatie betalen per pin. Wij accepteren geen contant geld.

Als u door ziekte of om een andere reden niet naar de afspraak kunt komen, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie. Dan kunnen wij een andere patiënt in uw plaats helpen.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Contact

  • Polikliniek Dermatologie (010) 704 01 10