Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Datascoop

30-minuten bloeddrukmeting

U krijgt een datascoop. Dat is een bloeddrukmeting die een half uur duurt. Hier leest u meer over wat een datascoop inhoudt en waarom we een datascoop doen.

Download PDF

Over het onderzoek

Wat is het doel?

In de spreekkamer kunnen we met een korte meting uw bloeddruk meten. Maar een korte meting van uw bloeddruk in de spreekkamer zegt niet veel over uw bloeddruk thuis.

Als u thuis bent, verandert uw bloeddruk namelijk door de dag heen veel. Daarom meten we uw bloeddruk bij een datascoop 30 minuten lang.

Wat gaan we doen?

U gaat in een stoel zitten en de laborant sluit de bloeddrukmeter aan. De bloeddrukmeter meet elke 5 minuten uw bloeddruk. Na 30 minuten maakt de laborant de bloeddrukmeter weer los. Dan is het onderzoek klaar.

Voorbereiding

  • Draag kleding waarbij u makkelijk uw arm kunt ontbloten.
  • Zet uw telefoon van te voren op stil; u mag niet bellen tijdens het onderzoek.
  • U mag niemand meenemen naar het onderzoek. Houd daar rekening mee.

Verloop van het onderzoek

U gaat rechtop in een stoel zitten. De laborant sluit de bloeddrukmeter aan uw arm aan. U blijft 30 minuten zitten. Om de 5 minuten meet de bloeddrukmeter automatisch uw bloeddruk. Na 30 minuten maakt de laborant de bloeddrukmeter los.

De uitslag

U kunt de uitslag van de bloeddrukmeting zelf vinden in uw patiëntendossier via Mijn Erasmus MC.

U krijgt de uitslag van het onderzoek bij het eerstvolgende gesprek met uw arts. Uw arts bespreekt met u wat de uitslag betekent.

Bijwerkingen en complicaties

Dit onderzoek geeft geen bijwerkingen of complicaties.

Contact

Kunt u niet naar het onderzoek komen? Of heeft u vragen? Bel naar de polikliniek vasculaire geneeskunde van het Hart- en vaatcentrum.

  • Polikliniek vasculaire geneeskunde (010) 704 05 63, bereikbaar tussen 8:30 en 16:30.