Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Deroofing

Onder plaatselijke verdoving

Download PDF
U heeft hidradenitis suppurativa (HS) en u krijgt een deroofing ingreep. Deze ingreep is nodig als uw ontstekingen steeds op dezelfde plek terugkomen, als u littekenvorming heeft of als er onderhuidse gangetjes zijn.

Over hidradenitis suppurativa


Hidradenitis suppurativa (afkorting HS) is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Dit betekent dat de ontstekingen steeds terugkomen. Bij HS kunnen de ontstekingen in de oksels, liezen, schaamstreek, onder de borsten, op de billen, in de nek of op de rug zitten. De ontstekingen lijken in het begin op kleine puisten. Als de ontstekingen groter worden, ontstaan er gangetjes onder de huid. Ook zitten er vaak littekens op de huid. Lees meer over HS in ‘Hidradenitis supprativa’.

Over de behandeling


‘Deroofing’ betekent letterlijk ‘het dak eraf halen’. Tijdens een deroofing ingreep snijdt de arts de huid waar ontstekingen zitten weg. Uw wond kan groter zijn dan u verwacht. Dit komt omdat de ontstekingen onder de huid vaak dieper zitten dan u kan zien.

Voorbereiding


Plastuit


Bent u een vrouw en wordt u geholpen in de liesstreek? Dan adviseren wij u een plastuit aan te schaffen en hiermee te oefenen voor de ingreep. De plastuit zorgt dat de urine niet in het verband en in de wond loopt. Dit kan namelijk branderig aanvoelen. Plastuiten zijn verkrijgbaar via een drogist of webshop.

Stoppen met roken


Rookt u? Dan adviseren we u om te stoppen met roken. Roken vertraagt de genezing van de wond. Ook verslechtert roken uw lichamelijke conditie. Wij begrijpen dat dit heel lastig kan zijn. U kunt professionele begeleiding krijgen. Voor meer informatie gaat u naar www.rookvrijookjij.nl.

Verloop van de behandeling


De arts zal voorafgaande aan de ingreep de huid schoonmaken en de verdoving alvast toedienen. Daarna begint de ingreep. De ontstekingen en gangetjes worden tot in het vet onder de huid weggehaald.

Na de behandeling


De wond


Na de ingreep laten we uw wond open. We hechten de wond dus niet. Dit doen we omdat het de kans op nieuwe ontstekingen verkleint. De wond geneest vanzelf. De genezing duurt enkele weken tot maanden. Hoe lang de genezing duurt, hangt af van de grootte van de wond en uw algemene gezondheid. Het litteken wordt uiteindelijk kleiner dan de wond die u direct na de ingreep heeft. U zal altijd een litteken blijven zien (zie afbeelding).
DeroofingLinks: oksel voor de ingreep
Rechts: oksel met litteken na de ingreep

Pijnbehandeling


Volg na de ingreep het pijnstiller-opbouwschema hieronder. Zo heeft u zo min mogelijk pijn. Vaak begint de pijn pas drie dagen na de ingreep. De pijn na de ingreep verschilt per persoon. Meestal vinden patiënten de wond minder pijnlijk dan de ontsteking die er voor de ingreep was.

Pijnstiller-opbouwschema

Stap 1

MedicijnTablet van ... (dosis)Hoeveel keer per dag mag u dit maximaal innemen?Waarom neemt u dit medicijn?
Paracetamol2 van 500 mg of 1 van 1000 mg
4Het helpt tegen pijn.

Heeft u nog steeds pijn? Ga dan naar stap 2.

Blijf paracetamol in ieder geval in de eerste weken na de ingreep slikken. Neem de dosering die hierboven in de tabel staat. Heeft u na drie tot vier weken geen pijn meer? Dan kunt u proberen te stoppen met paracetamol.

Stap 2

MedicijnTablet van ... (dosis)Hoeveel keer per dag mag u dit maximaal innemen?Waarom neemt u dit medicijn?
Paracetamol2 van 500 mg of 1 van 1000 mg4Het helpt tegen pijn.
Naproxen250 mg3Het helpt tegen pijn.
Omeprazol (maagzuurremmers)20 mg1Het gaat maagklachten tegen, die het medicijn naproxen veroorzaakt.

Afbouwen medicatie
Meestal nemen uw pijnklachten na 14 dagen af. Als uw pijnklachten afnemen, kunt u de pijnmedicatie afbouwen.

Verzorgen van de wond


Thuis maakt u zelf de wond schoon. U krijgt verbandmiddel thuisgestuurd na de ingreep. U moet zelf betadinezalf kopen. Dit wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekering. Voer de volgende stappen uit:

 • De eerste twee weken na de ingreep: spoel de wond twee keer per dag onder douche.
 • Langer dan twee weken na deingreep: spoel de wond één keer per dag onder de douche. Geleidelijk kunt u het om de dag doen.
 • Dep de wond droog met een gaasje.
 • Breng een dun laagje betadinezalf aan op de wond. U kunt dit ook op het silicone laagje aanbrengen en vervolgens op of in de wond leggen.
 • Bedek de hele wond met de silicone laagjes.
 • Dek de wond af met het absorberende verband. Bent u geholpen aan uw oksel? Dan kunt u het verband vastmaken met de fixatie-pleister.
Tijdens uw controle in het ziekenhuis bestellen wij nieuw verbandmiddel voor u. Komt u tussendoor verbandmiddel te kort? U kunt direct bij de leverancier Mediq herhaalproducten bestellen (zie ‘Contact’).

Oefeningen


Bent u aan uw oksel geholpen? Dan kan het litteken te strak groeien. Blijf uw arm en schouder bewegen, zodat het litteken soepel wordt. Het is belangrijk dat u vanaf 48 uur na de ingreep meerdere keren per dag oefeningen doet waarbij u ‘rek’ op de wond zet (zie afbeelding). Als u dit niet doet, bestaat het risico dat u de arm niet meer volledig kunt optillen. Dit heet contractuur.

Oefeningen

Controle


Een week na de ingreep komt u voor controle. De controle vindt plaats op de polikliniek Dermatologie bij de verpleegkundige. Hij/zij controleert uw wond en bespreekt hoe het gaat met het verzorgen van de wond. Als het nodig is, bestellen we nieuwe verbandmiddelen voor u.

Werken na de ingreep


Houd er rekening mee dat u na de ingreep niet alles kunt doen. Of en wanneer u weer kunt werken, hangt af van waar uw wond zit, hoe groot de wond is en wat voor werk u doet. Overleg met uw bedrijfsarts en leidinggevende wat u wel en niet mag. Het is belangrijk om voorzichtig in beweging te blijven.

Bijwerkingen en complicaties


Nabloeding


Er is een kleine kans dat de wond thuis weer gaat bloeden (nabloeden). Als de wond gaat bloeden, drukt u een droge, opgerolde, schone theedoek tegen de wond. Houd de theedoek 20 minuten lang steeds tegen de wond, zonder de doek ervan af te halen. Dit is meestal genoeg om de bloeding te stoppen. Blijft de wond bloeden? Neem dan contact met ons op (zie ‘Contact’). Woont u ver van het Erasmus MC? Laat u dan behandelen bij een ziekenhuis bij u in de buurt.

Gevoelloosheid


Soms snijden we tijdens de ingreep huidzenuwen door. Dit kunnen wij niet voorkomen. Hierdoor kan uw litteken gevoelloos worden. Soms komt het gevoel na maanden tot jaren weer terug. In andere gevallen komt het gevoel niet meer terug.

Wondinfecties


Omdat de wond na de ingreep openblijft, komen wondinfecties bijna nooit voor. Ook niet als u geholpen wordt rond de geslachtdelen of de anus. Is de wond warm, rood, gezwollen, pijnlijk, komt er pus uit en heeft u koorts (>38,5 °C)? Dan heeft u misschien toch een wondinfectie. Neem dan contact op (zie ‘Contact’). Zit er een geel tot grijs laagje op de wond? Dit is geen infectie, maar wondbeslag. U kunt het beslag wegvegen met een nat gaasje.

Hypergranulatie


Als de wond te snel dichtgroeit, kan wondvlees boven de huid uitsteken. Dit heet hypergranulatie, ook bekend als wild vlees. Door hypergranulatie geneest de wond minder snel en worden de littekens minder mooi. Het komt vaak voor, maar is niet iets om u zorgen over te maken. Hypergranulatie moet behandeld worden. Als we zien dat u hypergranulatie heeft, krijgt u een recept voor zalf. Dat brengt u aan op de wond totdat de hypergranulatie is verdwenen.

Pijnlijke streng bovenarm (axillary web syndrome)


Bent u geholpen aan uw oksel? Dan bestaat de kans dat er na de ingreep een verharde streng ontstaat. Deze complicatie wordt ook wel ‘axillary web syndrome’ (AWS) genoemd. De streng heeft dezelfde kleur als uw huid en loopt vanuit uw oksel richting uw elleboog, aan de binnenkant van uw bovenarm. Dit kan pijnlijk zijn. De verharde streng zorgt ervoor dat u uw arm minder kunt bewegen. De streng verdwijnt bijna altijd vanzelf na ongeveer drie maanden. Heeft u veel pijn? Dan kunnen wij u doorverwijzen naar een gespecialiseerde oedeem-fysiotherapeut. Hij/zij kan u helpen met actief strekken en massagetechnieken.

Wanneer contact opnemen?


Neem contact met ons op als:

 • Uw wond blijft bloeden na 20 minuten stevig afdrukken.
 • Uw wond warm, rood, gezwollen en pijnlijk is, er pus uit de wond komt en u koorts heeft (>38,5 °C)

Het resultaat


Korte termijn


De wond geneest na een aantal weken tot maanden. Dit hangt af van de grootte van de wond en uw algemene gezondheid. Na de ingreep is de kans klein dat u op het litteken een nieuwe ontsteking krijgt. Gebeurt dit toch? Dan kan het zijn dat u een nieuwe (meestal kleinere) ingreep nodig heeft.

Lange termijn


Met de deroofing ingreep willen we zorgen dat ontstekingen niet meer terugkomen. Maar HS is een chronische aandoening. Dit betekent dat u om het litteken heen nieuwe ontstekingen kunt krijgen. Om de kans op nieuwe ontstekingen zo klein mogelijk te houden, helpt het om te stoppen met roken of op een gezond gewicht te komen. Daarnaast maken we de kans zo klein mogelijk met medicijnen die de ontstekingen remmen.

Contact


 • Polikliniek Dermatologie: (010) 704 01 10. U kunt ook mailen naar afspraak.derma@erasmusmc.nl Graag uw achternaam, geboortedatum en patiëntennummer melden in uw mail.
 • Bij noodgeval buiten werktijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC: (010) 704 0 704. Deze is 24 uur per dag bereikbaar. Vraag naar de dienstdoende dermatoloog.
 • Leverancier Mediq: (088) 888 9400. Voor het nabestellen van verbandmiddel. Of mail naar info@mediqcombicare.nl.