Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Dexamethason screeningstest oraal

Functietest Endocrinologie

U krijgt binnenkort een dexamethason screeningstest. Voor deze test hoeft u in principe niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. U dient wel naar het ziekenhuis te komen voor een bloedafname. Heel soms doen we de test wel tijdens een opname op de dagbehandeling of de verpleegafdeling. Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist informeert u hier dan van tevoren over. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de test, de test zelf en wat u na de test kunt verwachten.

Download PDF


Doel van de test


De dexamethason screeningstest wordt uitgevoerd wanneer het vermoeden bestaat dat er te veel cortisol door de bijnieren wordt gemaakt. Cortisol is een hormoon dat de bijnieren bijvoorbeeld aanmaken bij stress. ’s Avonds om 23.00 uur neemt u 1 milligram (1 mg) dexamethason in. De volgende morgen wordt bloed bij u afgenomen om daarin het cortisolgehalte te meten. Dexamethason remt de aanmaak van cortisol door de bijnieren. Normaal gesproken zal er daarom weinig cortisol in uw bloed zitten nadat u dexamethason heeft ingenomen. Als uw cortisol hoog blijft, kan het betekenen dat uw lichaam te veel cortisol maakt.

Voorbereiding voor de test


Nuchter
Voor de dexamethason screeningtest moet u nuchter zijn. U mag vanaf 00.00 uur ’s nachts voor de test niets meer eten of drinken. U mag ook niet meer roken.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen (bijvoorbeeld tabletten, inhalators of neussprays) met corticosteroïden , zoals hydrocortison en prednison? Deze mag u vanaf een bepaalde tijd vóór de test niet meer gebruiken. Hoelang die tijd is, hoort u van uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Dit geldt ook voor orale anticonceptiva (de pil) en anti-epileptica. Pas ná de dexamethason screeningstest mag u de medicijnen weer gebruiken. Weet u niet zeker of uw medicijnen, corticosteroïden bevatten? Vraag dit dan aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Gebruikt u nog andere medicijnen? Al uw medicijnen mag u in principe innemen met een slokje water, tenzij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist anders met u heeft afgesproken.

Uitvoering van de test


Voorafgaand aan de test zal er een recept voor 1 milligram dexamethason naar uw eigen apotheek (of eventueel de poliapotheek) gestuurd worden. De dexamethason neemt u de avond voor de bloedafname in.

Tijdens de dexamethason screeningstest moet u zich houden aan deze “leefregels”:
  • U moet nuchter zijn vanaf 00.00 uur tot na de bloedafname de volgende ochtend.
  • U blijft in bed vanaf 06.00 uur tot na de bloedafname (dit geld alleen wanneer u bent opgenomen voor de test).
De bloedafname dient plaats te vinden om circa 09.00 uur. Hierin zal het cortisolgehalte bepaald worden.

Bijwerkingen van de test


De dexamethason screeningstest heeft geen bijwerkingen. Voelt u zich ineens niet lekker? Vertel dit dan aan de verpleegkundige.

Nazorg


U kunt na de test (bloedafname) zelfstandig naar huis.

Uitslag van de test


De uitslag van de dexamethasontest krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek.

Afspraak verzetten


Kunt u niet naar de afspraak voor de test komen ? Bel dan naar de dagbehandeling of de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten (voor telefoonnummer zie kopje 'contact')

Contact


Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:
  • Polikliniek Endocrinologie (010) 704 05 70
  • Dagbehandeling (010) 703 27 55
  • Verpleegafdeling (010) 703 31 46