Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Diëtetiek algemene informatiefolder

Voeding is een zeer belangrijk onderdeel van ons leven. Goede voeding is nodig om gezond te blijven, maar kan ook helpen om klachten bij ziekte te verminderen of te voorkomen. De juiste dagelijkse hoeveelheid aan voedingsstoffen zoals energie, eiwitten, vetten,koolhydraten, vitaminen en mineralen draagt bij aan een beter herstel, groei bij kinderen en verkleint de kans op bepaalde aandoeningen zoals diabetes mellitus (suikerziekte), hart - en vaatziekten en kanker. Wanneer u last heeft van uw maag en/of darmen, een (voedsel)allergie heeft of bijvoorbeeld een nierziekte, kan aangepaste voeding uw klachten verminderen.

Download PDF


Wat is een diëtist?

Een diëtist is dé specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Hiervoor heeft hij/zij een hbo-opleiding op dit gebied afgerond. De diëtist wordt regelmatig bijgeschoold om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op voedingsgebied. In het Erasmus MC werken verschillende diëtisten die elk hun eigen specialisatie hebben. Daardoor kunnen zij u heel gericht advies geven.

Wat kan de diëtist voor u betekenen?


De diëtist kijkt samen met u naar uw situatie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u bepaalde voedingsmiddelen niet meer mag gebruiken, omdat u daar klachten van krijgt. Maar het kan ook betekenen dat u extra energie nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als u veel bent afgevallen door bijvoorbeeld ziekte. De diëtist beoordeelt wat u momenteel aan voeding gebruikt en past daarop uw dieet aan en geeft hierover praktische adviezen.U ontvangt hierbij informatie passend bij uw situatie.

Hoe werkt de diëtist in het Erasmus MC?

In het Erasmus MC kunt u zowel poliklinisch als klinisch gezien worden door de diëtist. Poliklinisch als uw behandelend arts in het Erasmus MC vindt dat u advies en begeleiding nodig heeft bij uw voeding. Meestal gaat het om het verbeteren of aanpassen van uw voedingspatroon omdat u klachten heeft of omdat u ziek bent. Klinisch als tijdens uw opname uw behandelend arts in het Erasmus MC vindt dat u advies en begeleiding nodig heeft bij uw voeding. De diëtist komt dan langs bij u op de afdeling waar u ligt.

Wat bespreekt u met de diëtist?


Tijdens uw eerste afspraak met de diëtist, wordt er uitgebreid met u gesproken over uw voedingspatroon, uw wensen en mogelijkheden. Ook wordt er gekeken naar uw persoonlijke omstandigheden, klachten, eetgewoonten, medicijngebruik en eventuele allergieën. Op basis van deze gegevens wordt een dieetadvies voor u op maat gemaakt. Als u speciale dieet -, drink- of sondevoeding moet gaan gebruiken , zorgt de diëtist voor de dieetonkostenvergoeding (zie apart kader). Met de diëtist wordt zo nodig een afspraak gemaakt voor een controle. De diëtist heeft ook regelmatig overleg met uw behandelend arts of andere behandelaars om uw voedingsadvies zo goed mogelijk af te stemmen op uw situatie.


Contact

Heeft u vragen? Of heeft u meer informatie nodig? Of wilt u een afspraak maken met een diëtist? Als u onder behandeling bent bij een diëtist van het Erasmus MC kunt u ons bereiken via:

  • (010) 7033055 van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur
  • dietetiek@erasmusmc.nl
Bij spoed kunt u contact opnemen met de spoedlijn:
  • (010) 7030054 van maandag t/m vrijdag van 13:30 tot 16:00 uur


Dieetonkostenvergoeding

Wanneer u speciale dieet-, drink- of sondevoeding nodig heeft, dan dient de diëtist een aanvraag voor een machtiging dieetonkostenvergoeding in. Deze is geldig voor een bepaalde periode tot maximaal 1 jaar. Deze aanvraag wordt gestuurd aan een facilitair bedrijf dat met uw zorgverzekeraar samenwerkt. Het facilitair bedrijf stuurt de speciale voeding op naar uw huis - of verblijfsadres. Ook regelt het facilitair bedrijf de afhandeling van de kosten met uw zorgverzekeraar. De voeding kan soms ook door uw apotheek worden geleverd.