Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

DUPLEX onderzoek

Binnenkort heeft u een afspraak voor een (TC-)DUPLEX onderzoek. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust.

Download PDF

Wat is een DUPLEX onderzoek


Een DUPLEX onderzoek is een onderzoek waarbij de bloedvaten in de hals, die de hersenen van bloed voorzien en/of de bloedvaten van de hersenen zelf, worden onderzocht. Het onderzoek is een combinatie van het zichtbaar maken van de bloedvaten en doorstroming daarvan op een beeldscherm (echografie en kleuren doppler) en het meten van de stroomsnelheid van het bloed in de bloedvaten (het Doppler onderzoek). De specialist krijgt zo inzicht in de bloedvoorziening van de hersenen.

Voorbereiding

Voorbereiding op dit onderzoek is niet nodig.

Hoe verloopt het onderzoek


  • Meestal wordt u verzocht uw hals vrij te maken.
  • Vervolgens gaat u op uw rug op een onderzoektafel liggen.
  • Probeer uw hoofd zo stil mogelijk te houden.
  • Er wordt een “geleidingsgel” op uw hals en/of voor uw oren aangebracht.
  • Met een echokop (transducer) wordt over de geleidingsgel op uw hals/voor uw oren heen en weer bewogen. Zo wordt het bloedvat op het beeldscherm zichtbaar.
  • De stroomsnelheid van het bloed kan nu gemeten worden.
  • De stroomsnelheid wordt ook hoorbaar gemaakt, dit is een fluitend geluid op het ritme van uw hartslag.
  • In sommige gevallen wordt er ook geleidingsgel op uw oogleden aangebracht, waarna er een echokop op uw oogleden geplaatst wordt.
  • Tot slot wordt de huid schoongemaakt.

Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk!

Hoe lang duurt het onderzoek


De duur van het onderzoek is afhankelijk van de vraagstelling van de aanvrager. Over het algemeen kunt u rekenen op ongeveer een half uur.

Uitslag


Na de registratie kan nog geen (volledige) informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de arts. De uitslag gaat daarna naar de aanvragende specialist. Deze zal u van de resultaten op de hoogte stellen.

U wordt verzocht zelf een afspraak met uw specialist te maken, die u op de hoogte zal stellen van de resultaten.

Afspraak


Het telefoonnummer van de afdeling is: (010) 704 01 21, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur. E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl. Bent u verhinderd? Neemt u dan ruim van te voren (tenminste 24 uur) contact met ons op.

Kom op tijd. Als u meer dan 15 minuten te laat voor uw afspraak bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan!

Gebruik onderzoeksgegevens


Wij willen u vragen of de onderzoeksgegevens (inclusief eventueel gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) door ons gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens zullen uiteraard geanonimiseerd worden. Mocht u hier niet voor voelen, dan is dat geen enkel probleem en heeft dit vanzelfsprekend geen consequenties voor het onderzoek en/of behandeling van u of uw kind.

Vragen


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie, gegeven door de arts. Heeft u nog vragen, stelt u deze gerust aan uw behandelend arts, de laborant of belt u naar de afdeling, telefoonnummer (010) 704 01 21.