Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Klinische Neurofysiologie

Met verschillende technieken kijken de specialisten van de klinsiche neurofysiologie (KNF) naar de functie van het zenuwstelsel, zintuigen en bloedvaten naar en in de hersenen.

Over dit specialisme

Wat we doen

Op de KNF worden functieonderzoeken verricht. Onze artsen, Physician Assistant en laboranten verrichten en beoordelen onderzoeken naar de functie van verschillende delen van het zenuwstelsel, zintuigen  en bloedvaten naar en in de hersenen.

De KNF helpt bij het stellen van een diagnose bij klachten die veroorzaakt kunnen worden door problemen in het zenuwstelsel, zintuigen of de bloedvaten naar en in de hersenen. Ook wordt er onderzoek gedaan bij patiënten met slaapproblemen. Daarnaast bewaken onze artsen de functie van het zenuwstelsel tijdens verschillende operaties,

Wat willen we bereiken?

Wij verrichten de diagnostiek voor patiënten met neurologische klachten zo goed en patiëntvriendelijk mogelijk. Met de onderzoeken sporen we de oorzaak van de klachten op, zodat er mogelijk een behandeling kan volgen. We werken samen met andere specialisten, zoals neurochirurgen, vaatchirurgen en orthopeden.

Om in de toekomst ons werk goed te kunnen blijven doen, leiden wij neurologen en laboranten op.

Het is belangrijk dat we de diagnostiek voor patiënten met neurologische klachten steeds verbeteren. Daarom scholen we ons continu bij en verrichten we ook wetenschappelijk onderzoek.

Waarom naar het Erasmus MC?

Diagnostiek naar de functie van de bloedvaten, spieren en het zenuwstelsel vereist speciale expertise. We verrichten vrijwel alle vormen van neurofysiologische diagnostiek, zowel poliklinisch  als klinisch.

Er is speciale expertise op het gebied van:

  • EEG en EEG-monitoring bij epilepsie.
  • EMG en echografie bij aandoeningen van zenuwen en spieren.
  • Slaaponderzoeken, eventueel met video registratie en uitgebreid EEG.
  • Intraoperatieve bewaking van functies van het zenuwstelsel, zoals tijdens operaties aan het ruggenmerg of de wervelkolom en aan de halsslagaders.

Aandoeningen en ziektebeelden

De meest voorkomende onderzoeken zijn: 

Echo onderzoek van bloedvaten van hals en hersenen

Dit wordt onder andere verricht bij mensen met vernauwingen van de vaten die zich in de hals  of in de hersenen bevinden. Er zijn verschillende soorten onderzoeken: 

Echo onderzoek van de zenuwen

Dit wordt onder andere gedaan bij mensen met mogelijke zenuwbeschadiging door druk (bijvoorbeeld zoals bij het carpaal tunnel syndroom), (goedaardige) tumoren van de zenuwen, zoals bij neurofibromatose en bij mensen met ontstekingen van de zenuwen, zoals CIDP.

EEG (elektro-encefalografie)

Hierbij wordt de elektrische activiteit van de hersenen gemeten. Dit wordt vooral verricht bij mensen met (mogelijke) epilepsie.

EMG (elektromyografie)

Hierbij wordt de elektrische activiteit van de spieren en zenuwen gemeten. Dit wordt vooral verricht bij mensen met (mogelijke) aandoeningen van de spieren en zenuwen. Voorbeelden zijn:

  • Carpaal tunnel syndroom.
  • Erfelijke zenuwaandoeningen: bijvoorbeeld HMSN.
  • Zenuwontsekingen: bijvoorbeeld Guillain-Barré syndroom en CIDP.
  • Verschillende spieraandoeningen (myopathieën en spierdystrofieën).
  • Ziekten van de oorsprong van zenuwen in het ruggenmerg  zoals ALS.

EOG (elektro-oculografie)

Hierbij wordt de elektrische activiteit van het netvlies  gemeten in een donkere en in een verlichte kamer. Dit wordt vooral verricht bij mensen die problemen hebben met het zien door aandoeningen van het netvlies (de staafjes en/of de kegeltjes).

ERG (elektroretinografie)

Hierbij wordt de elektrische activiteit van het netvlies (retina) gemeten door lichtflitsen toe te dienen in een donkere en een verlichte kamer. Dit wordt vooral verricht bij mensen die problemen hebben met het netvlies.

Evoked potentials (EP)

Hierbij wordt de hersenactiviteit gemeten als antwoord op verschillende prikkels. Dit wordt vooral verricht bij mensen die problemen hebben met het zien of bij gevoelsstoornissen. Er zijn verschillende soorten onderzoeken:

VEP (visual evoked potentials).

SSEP (somatosensory evoked potentials).

BAEP (brainstem auditory evoked potentials).

IONM (intra operatieve neuromonitoring)

Bewaking van functies van hersenen, ruggenmerg en of zenuwen tijdens operaties aan bloedvaten in de hals, wervelkolom of ruggenmerg. Bijvoorbeeld bij bloedvatoperaties na een beroerte of TIA, scoliose operaties of operaties aan tumoren in het ruggenmerg of hersenstam.

Slaaponderzoek

Hierbij wordt onder andere gekeken naar de ademhaling en zuurstof- en soms koolzuurgehalte in het bloed en hersenactiviteit en bewegingen  tijdens de slaap. Slaaponderzoek wordt o.a. verricht bij mensen die een mogelijk slaapapneusyndroom (OSAS)  een gedrags- of  bewegingsstoornis tijdens  de slaap  (o.a. parasomnie, epilepsie,  periodieke beenbewegingen) of een in- en doorslaapstoornissen hebben.

Er zijn verschillende soorten slaaponderzoek:

 

Polygrafie: slaaponderzoek zonder meting van hersenactiviteit.

PSG (polysomnografie): slaaponderzoek met meting van hersenactiviteit (eventueel met uitgebreidere meting van hersenactiviteit en videoregistratie).

 

Tremor registratie

Onderzoek naar verschillende soorten bewegingsstoornissen van armen, benen of hoofd.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt  momenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan met de specialsimen Neurologie (naar zenuwaandoeningen en epilepsie), Neurochirurgie ( zenuwstimulatie en IONM) en met Maag-darmleverziektenziekten 

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor