Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Echo onderzoek van de zenuwen en/of spieren

Binnenkort heeft u een afspraak voor een echo onderzoek van de zenuwen en/of spieren. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt en hoe het verloopt. Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, stelt u deze dan gerust.

Download PDF

Wat is een echo onderzoek

Een echo onderzoek is een onderzoek waarbij de anatomie van de zenuwen en /of de spieren in beeld gebracht kan worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van geluidsgolven van een hoge frequentie, welke voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn. Deze geluidsgolven zijn niet schadelijk.

Voorbereiding


Voorbereiding op dit onderzoek is niet nodig.

Hoe verloopt het onderzoek

  • Meestal wordt u verzocht het te onderzoeken ledemaat vrij te maken.-Het kan zijn dat u wordt verzocht op een onderzoeksbank plaats te nemen, soms is het voldoende om naast de bank op een stoel te zitten.
  • Probeer het te onderzoeken ledemaat zo stil mogelijk te houden.
  • Er wordt een “geleidingsgel” op uw ledemaat aangebracht.
  • Met een echokop (transducer) wordt over uw arm of been heen en weer bewogen. Zo wordt de zenuw en/of de spier op het beeldscherm zichtbaar.
  • Er kan nu gemeten worden aan de zenuw en/of spier.
  • Aan het einde van het onderzoek wordt de huid schoongemaakt, deze kan nog een tijdje wat plakkerig aanvoelen door de "geleidingsgel ".Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk!

Hoe lang duurt het onderzoek


De duur van het onderzoek is afhankelijk van de vraagstelling van de aanvrager. Over het algemeen kunt u rekenen op ongeveer een half uur.

Uitslag


Na het onderzoek krijgt u niet direct de uitslag. Het onderzoek moet eerst verder worden uitgewerkt. De uitslag gaat daarna naar de aanvragende specialist. Deze zal u van de resultaten op de hoogte stellen. U wordt verzocht zelf een afspraak met uw specialist te maken, die u op de hoogte zal stellen van de resultaten.

Afspraak


Het telefoonnummer van de afdeling is: (010) 704 01 21, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur. E-mail: knf.neurologie@erasmusmc.nl. Bent u verhinderd? Neemt u dan ruim van te voren (tenminste 24 uur) contact met ons op.

Kom op tijd. Als u meer dan 15 minuten te laat voor uw afspraak bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan!

Gebruik onderzoeksgegevens


Wij willen u vragen of de onderzoeksgegevens (inclusief eventueel gemaakte video-opname tijdens het onderzoek) door ons gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijke publicaties en onderwijs. De gegevens zullen uiteraard geanonimiseerd worden. Mocht u hier niet voor voelen, dan is dat geen enkel probleem en heeft dit vanzelfsprekend geen consequenties voor het onderzoek en/of behandeling van u of uw kind.

Vragen


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie, gegeven door de arts. Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust aan uw behandelend arts, aan de laborant of belt u naar telefoonnummer (010) 704 01 21.