Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Echogeleide sclerocompressie-therapie (ESCT)

Bij echogeleide sclerocompressie-therapie spuiten we het te behandelen vat in met schuim. Dit hecht zich aan de vaatwanden en laat ze aan elkaar plakken. De spatader plakken we zo als het ware ‘dicht’.

Download PDF


Voorbereiding

Nuchter zijn

Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. De behandeling gebeurt zonder verdoving.

Crème of zalf

Smeer op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen.

Kleding

Als u thuis steunkousen of een steunpanty heeft, mag u die meenemen. Wij adviseren u dat u ruime schoenen en een ruime broek draagt. Na de behandeling krijgt u speciale steunkousen. Hierdoor past u een strakke broek en strakke schoenen mogelijk niet.

Over de behandeling

Het is een dagbehandeling op onze polikliniek. We nemen u dus niet op in het ziekenhuis.

Wat we gaan doen

Terwijl u rechtop staat, brengt de arts het te behandelen vat in beeld met het Duplex-apparaat. We tekenen de plaats die we gaan aanprikken met een huidstift op uw been af. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel. Met een naald prikt de arts de ader aan. Met het Duplex-apparaat controleren we of de naald goed in het bloedvat zit. Vervolgens spuiten we een paar milliliter schuim in het vat. We controleren met het Duplex-apparaat of het schuim goed verspreidt. Als we meerdere spataderen behandelen, herhaalt de arts deze procedure een aantal keren. Om ervoor te zorgen dat de wanden goed kunnen plakken, is het belangrijk dat er na de behandeling druk wordt uitgeoefend op het behandelde vat. U krijgt daarom een steunkous aan. U draagt een lange of korte steunkous. Dit hangt af van het vat dat we behandelen. In totaal draagt u de steunkous een week.

Na de behandeling

Na de behandeling brengen we een steunkous aan om het been. Als u deze vergeet of als u deze niet heeft, krijg u een steunkous vanuit onze polikliniek.

Nazorg en controles

Na de behandeling maken we een controleafspraak met u. Deze controleafspraak is na 3 maanden. Soms adviseert de arts de controleafspraak sneller te laten plaatsvinden. Tijdens de controle beoordelen we of de behandeling is gelukt. Soms gaat het vat niet goed dicht of gaat het weer open. Als de behandeling opnieuw moet gebeuren, kan dat in principe direct. Soms is er dan een andere behandelvorm nodig.

Steunkousen

  • De steunkous mag niet nat worden.
  • U houdt de steunkous de eerste 48 uur dag en nacht om.
  • U draagt de steunkous in totaal een week lang dag en nacht.

Naar huis

Na afloop van de behandeling mag u naar huis.

Bewegen

Bewegen is goed, maar doe alles met mate. Vermijd de eerste 2 weken na de ingreep intensieve sporten, zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u uw normale activiteiten weer doen.

Bijwerkingen en complicaties

Complicaties

De meeste mensen hebben geen pijn na de behandeling. Soms ontstaan er wel pijnlijke harde strengen op de plaats waar de spataderen zaten. Neemt u bij (blijvende) pijn in het hele (onder)been, of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, contact op met de polikliniek Dermatologie.

Bijwerkingen

  • Donkere verkleuring (pigmentatie) bij de huid boven de behandelde spatader. Deze verkleuring verdwijnt meestal weer. Mensen met een donkere huid hebben een grotere kans op blijvende verkleuring. De donkere verkleuring kan ook ontstaan door blootstelling aan zonlicht. Vermijd daarom zonlicht op de plaats van de behandeling tot 6 weken na de behandeling.
  • Oppervlakkige aderontsteking (pijnlijke streng in het behandelde gebied). Dit trekt in de loop van weken spontaan weg. Eerst verdwijnt de gevoeligheid na ongeveer 3 weken. In de maanden daarna verdwijnen de onderhuidse ‘knobbels’.
  • Allergische reactie op de het schuim (bijna nooit).
  • Diepe veneuze trombose (bijna nooit).
  • Het zien van lichtflitsen en/of het uitlokken van migraineaanvallen (bijna nooit; patiënten met een ‘gaatje’ in het hart hebben een grotere kans hierop).

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Contact

Polikliniek Dermatologie (op werkdagen) (010) 704 01 10
Spoedeisende hulp van het Erasmus MC (in spoedgevallen 's avonds en in het weekend) (010) 704 0 704