Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Endoveneuze thermische ablatie (EVTA)

Laser- en radiofrequente ablatie

Bij een EVTA-behandeling behandelen we spataderen met behulp van laser- of radiofrequente ablatie (VNUS). Hierbij brengen we een catheter aan in de te behandelen ader. Door de laserstralen of door de radiofrequente energie branden we de ader dicht. Deze behandeling is geschikt voor grote, zogenaamde stamaderen, niet voor oppervlakkige spataderen.

Download PDF

Voorbereiding

Nuchter zijn

Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Scheren en zalf

Scheer uw been van tevoren niet. Zo voorkomt u wondinfecties. Als het nodig is, scheert de verpleegkundige uw been voor de behandeling. Smeer op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen.

Stilliggen

Tijdens de behandeling moet u langere tijd stilliggen. Als u dat moeilijk vindt, zeg dit dan van tevoren. Dan zoeken we samen met u naar een zo prettig mogelijke houding.

Vervoer naar huis

Direct na de ingreep kan autorijden moeilijk zijn. Wij adviseren u dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt.

Kleding

Als u thuis steunkousen of een steunpanty heeft, mag u die meenemen. Wij adviseren u dat u ruime schoenen en een ruime broek draagt. Na de behandeling krijgt u speciale steunkousen. Hierdoor past u een strakke broek en strakke schoenen mogelijk niet.

Over de behandeling

Het is een dagbehandeling op onze polikliniek. We nemen u dus niet op in het ziekenhuis.

Wat we gaan doen

Voordat de behandeling plaatsvindt, beoordelen we het te behandelen vat opnieuw met het Duplex-apparaat. Het is mogelijk dat er veranderingen zijn opgetreden in de periode tussen de datum van de beoordeling en de datum waarop we u behandelen. Hierdoor is de therapie soms toch minder geschikt of zelfs onmogelijk. In dat geval bespreken we met u of we een andere behandeling toepassen, of stellen we de geplande behandeling uit.

Terwijl u rechtop staat, tekent de arts met een huidstift op uw been waar we de catheter met laser inbrengen. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel. U ligt een half uur tot een uur in dezelfde houding. De behandeling gebeurt steriel. Dit betekent dat we u bedekken met steriele groene doeken, net als in een operatiekamer. De arts en de assistent(e) dragen ook steriele kleding. We bedekken uw hoofd niet. U kunt gewoon met de arts praten.

De voorbereidingen voor de uiteindelijke behandeling nemen de meeste tijd in beslag. De arts prikt een naald in een bloedvat. Door deze naald brengen we de catheter in de ader. Het opschuiven van de catheter voelt u soms wel. Hierna injecteren we verdoving in het bloedvat dat we gaan behandelen. Hiervoor hebben we meerdere injecties nodig. De uiteindelijke EVTA-behandeling duurt hierna maar enkele minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling brengen we een steunkous aan om het been. Als u deze vergeet of als u deze niet heeft, krijg u een steunkous vanuit onze polikliniek.

Nazorg en controles

Na de behandeling maken we een controleafspraak met u. Na een week heeft u een telefonische afspraak. U krijgt na drie maanden nog een controleafspraak als dit nodig is. Neem bij elke controle uw steunkousen mee, voor het geval dat een nabehandeling nodig is.

Steunkousen

  • De steunkous mag niet nat worden.
  • U houdt de steunkous de eerste 48 uur dag en nacht om.
  • Daarna draagt u de steunkous nog 5 dagen overdag.
  • Na 1 week mag de steunkous afblijven.

Pijn of zwelling


In sommige gevallen schrijven we ontstekingsremmers (eventueel met maagbeschermer) voorgeschreven. Sommige mensen hebben de eerste 1 tot 2 weken een trekkend gevoel in het behandelde gebied. Meestal heeft u geen pijn na de ingreep. Als u wel pijn heeft, mag u 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen. Als de pijn blijft, of als uw behandelde been rood of gezwollen is, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie of de spoedeisende hulp.

Naar huis

Na afloop van de behandeling mag u naar huis.

Bewegen

Bewegen is goed, maar doe alles met mate. Vermijd de eerste 2 weken na de ingreep intensieve sporten, zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u uw normale activiteiten weer doen. 

Bijwerkingen


  • Bloeduitstorting (blauwe plek) op de plaats waar we de ader hebben aangeprikt.
  • Pijn en/of roodheid bij de behandelde ader in de eerste week na de behandeling.
  • Oppervlakkige trombose (de spataderen worden hard en pijnlijk).

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Contact

Polikliniek Dermatologie (op werkdagen) (010) 704 01 10
Spoedeisende hulp van het Erasmus MC (in spoedgevallen 's avonds en in het weekend) (010) 704 0 704