Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Imiquimod crème

Imiquimod crème is een crème die uw eigen afweer activeert. We gebruiken het voor verschillende huidaandoeningen.

Download PDF


Imiquimod crème

De merknaam van Imiquimod crème is Aldara®. Imiquimod crème activeert uw eigen afweer. Dit helpt bij het genezen van bepaalde ziektes. We schrijven de crème onder andere voor bij huidaandoeningen die het Humaan Papillomavirus (HPV) veroorzaakt. Ook bepaalde vormen van huidkanker reageren goed op Imiquimod crème.

We schrijven Imiquimod crème voor bij de volgende huidaandoeningen:
  • genitale wratten (condylomata acuminata)
  • voorstadium van schaamlipkanker (HSIL)
  • voorstadium van peniskanker (PeIN)
  • huidkanker (superficieel basaalcelcarcinoom)
  • zonneschade van de huid (actinische keratose)

Het gebruik

U kunt de crème zelf smeren, of uw partner smeert de crème voor u. Tijdens het spreekuur geeft uw arts uitleg over hoe u de crème gebruikt. In het kort gebruikt u de crème als volgt:
  • Smeer de Imiquimod crème elke week minimaal op 3 avonden. Doe dit bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag, of op dinsdag, donderdag en zaterdag.
  • Doe de juiste hoeveelheid crème op uw vinger en smeer het op de huidafwijking. Smeer de crème tot 1 centimeter rondom de plek. Tot hoe ver u de crème smeert, hangt af van de huidaandoening die u heeft. Uw arts informeert u hierover.
  • Was uw handen na afloop goed, zodat er geen crème op uw handen achterblijft.
  • Om de crème goed zijn werk te laten doen, laat u de crème ongeveer 8 uur op de huid zitten. Daarna reinigt u de huid met water en (milde) zeep.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling verschilt per huidaandoening. U gebruikt de crème tussen de 6 en 16 weken. Als u de crème 4 weken hebt gebruikt, evalueren we telefonisch met u hoe het gaat. 2 tot 4 weken na de behandeling heeft u een afspraak op de polikliniek. Dan beoordelen we het resultaat.

Bijwerkingen en complicaties

Als u de crème gebruikt, ontstaat er een oppervlakkige wond. Deze wond is vergelijkbaar met een schaafwond. Sommige mensen krijgen last van jeuk, branderigheid of (lichte) pijn rond het behandelde gebied. Heel soms hebben mensen last van wat bloedverlies. Als u heftige jeuk of pijn heeft, adviseren we u om de crème 1 of 2 dagen niet te gebruiken. Soms moet u de crème een hele week niet gebruiken.

Sommige mensen krijgen last van griepachtige verschijnselen, zoals koorts, niet lekker voelen of heftige maag-darmklachten. Soms krijgen mensen last van stemmingswisselingen of sombere gedachten en gevoelens. Als u hier last van heeft, adviseren we u om de behandeling (tijdelijk) te stoppen. Neem in zulke gevallen contact op met uw arts, voordat u stopt met de behandeling.

Wat kunt u zelf doen?

Als u pijn heeft of als u griepachtige verschijnselen heeft, adviseren we u om paracetamol in te nemen. Neem 3 keer per dag 2 tabletten van 500 mg, totdat u geen klachten meer heeft. U kunt ook ibuprofen gebruiken. Neem 1 tot 3 keer per dag 400 mg. Bij de meeste patiënten is de pijn tijdelijk.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Contact

Polikliniek Dermatologie (010) 704 01 10
Adres: Doctor Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam